Nation of Islam-leider ontkent beschuldigingen antisemitisme, heeft het minuut later over “satanische Joden”

Louis Farrakhan bij zijn toespraak.
AFP Louis Farrakhan bij zijn toespraak.
Louis Farrakhan, de leider van de radicaal-religieuze organisatie Nation of Islam die eerder deze maand van Facebook werd verbannen, heeft in een toespraak in Chicago ontkend dat hij een antisemiet is. Om een minuut later te spreken over “satanische Joden”. Dat schrijft The Guardian.

Farrakhan sprak donderdag in een katholieke kerk in Chicago voor het eerst nadat hij van Facebook was gegooid. De controversiële figuur ontkent alles waar hij van beschuldigd wordt, zoals antisemitisme, misogynie en homofobie. Maar de 86-jarige Farrakhan zegt dat hij “het woord van God” en de waarheid spreekt”. Ook kent hij volgens hem “het onderscheid tussen goede Joden en satanische Joden”. 

Farrakhan kwam spreken in de kerk in Chicago op uitnodiging van de priester Michael Pfleger, die zei dat hij de vrije meningsuiting wilde blijven verdedigen.  Blase Cupich, de kardinaal van Chicago, veroordeelde de uitnodiging en de uitspraken. “Antisemitische retoriek heeft geen plaats in het Amerikaanse openbare leven, laat staan in een katholieke kerk”, verklaarde hij in een mededeling. “Ik verontschuldig mij bij mijn Joodse broeders en zusters, wier vriendschap ik waardeer en van wie ik zo veel leer.”

Facebook had begin mei verschillende accounts afgesloten van enkele omstreden extremistische figuren. Het gaat onder anderen ook om complotdenker Alex Jones en de uiterst rechtse blogger Milo Yiannopoulos. Facebook staat onder toenemende druk om zijn regels over haatdragende en discriminerende commentaar consequent toe te passen.

Farrakhan samen met priester Michael Pfleger.
AFP Farrakhan samen met priester Michael Pfleger.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luc konings

    Religie en openheid van geest, 't heeft nooit geklikt en 't zal ook nooit klikken

  • DIRK VAN DESSEL

    In de USA wordt Free Speech constitutioneel gegarandeerd en is veel breder dan wat in ons land voor "Vrijheid van Meningsuiting" doorgaat.

  • Marcel Lion

    Deze man hoort niet thuis in een kerk!