NASA vernoemt hoofdkantoor naar zwarte wetenschapster

Het NASA-hoofdkwartier in Washington
REUTERS Het NASA-hoofdkwartier in Washington
Het hoofdkantoor van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe naam. Het complex in de hoofdstad Washington werd vernoemd naar Mary W. Jackson. Zij was een van de belangrijke zwarte vrouwelijke medewerkers in de hoogdagen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma van de jaren 60. Zij worden de Hidden Figures genoemd. De straat voor het NASA-complex heet al de Hidden Figures Way.

Jackson werd in 1921 geboren in Virginia en behaalde in 1942 twee bachelordiploma's aan de universiteit. Ze werd wiskundelerares, trouwde en stichtte een gezin. In 1951 kreeg ze een baan bij de voorloper van de NASA. Ze moest gegevens analyseren, haar baan werd 'computer' genoemd. 

Contact met haar witte collega's was niet toegestaan. Ze moest in een ander gebouw werken, moest naar andere wc's en naar andere kantines, en had speciale toestemming nodig om cursussen te volgen waar ook witte collega's bij waren. Het lukte haar de vooroordelen te doorbreken en leidinggevende functies binnen de NASA te krijgen. Jackson ging in 1985 met pensioen en overleed in 2005.

"De afgelopen jaren eerde de NASA het werk van de Hidden Figures, door gebouwen en straten te vernoemen en hun nalatenschap te vieren. We weten dat veel andere mensen van kleur en diverse achtergronden hebben bijgedragen aan ons succes", verklaart NASA-topman Jim Bridenstine.

Eerder dit jaar overleed een andere Hidden Figure, de 101-jarige wiskundige Katherine Johnson. Zij berekende de juiste momenten om te lanceren en de juiste routes naar bestemmingen. Zo bepaalde ze de baan van Neil Armstrong en Buzz Aldrin naar hun eerste maanlanding in 1969. Ook legde ze de basis voor het spaceshuttleprogramma. Astronauten vertrouwden haar blind. Ze stapten pas in de raket wanneer Johnson met pen en papier alles had nagerekend en computermodellen bevestigde. Een belangrijk controlegebouw van de NASA draagt tegenwoordig de naam van Johnson.

In 2016 werd de film Hidden Figures over Jackson, Johnson en hun collega's Dorothy Vaughan en Christine Darden gemaakt.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lecocq Daniel

    Eindelijk een erkenning voor deze inderdaad uitzonderlijke wetenschapsters