NASA geeft groen licht voor eerste bemande SpaceX-vlucht op 27 mei

NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zullen de vlucht bemannen.
AFP NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zullen de vlucht bemannen.
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft vandaag gemeld dat het groen licht gegeven heeft voor de lancering komende woensdag van een raket van SpaceX met twee Amerikaanse astronauten aan boord, de eerste Amerikaanse bemande vlucht sinds 2011. "De missie SpaceX Crew Dragon van NASA geeft groen licht voor lancering", twitterde het ruimtevaartagentschap.

De topmedewerkers van NASA en van het bedrijf van Elon Musk waren sinds donderdag op het Kennedy Space Center in Florida bijeen om na te gaan of alles klaar en veilig was voor de missie. Robert Behnken en Douglas Hurley stijgen op 27 mei om 16.33 uur plaatselijke tijd op aan boord van een Crew Dragoncapsule, richting Internationaal Ruimtestation (ISS), waar ze de volgende dag aandokken.

Het wordt de eerste missie die voor 100 procent door Amerikanen bemand is sinds de stopzetting van de spaceshuttles in 2011 na 30 jaar dienst. Sindsdien beschikten enkel de Russen over een transportmiddel voor de ruimte, en tientallen Amerikaanse astronauten (en van andere landen) leerden Russich om aan boord van de Sojoezraketten vanop de lanceerbasis van Bajkonoer in Kazachstan naar het ISS (International Space Station) te reizen, dat sinds 2000 permanent bemand wordt door Amerikanen en Russen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jack Hoeben

    Dit maakt nog maar eens duidelijk dat er helemaal geen veto bestaat tussen deze twee grootmachten!Mensen bang maken en overheersen is de enige drijfveer om zichzelf te verrijken.De rest is jammer!

  • MARC POELMAN

    Zouden al die miljarden niet beter aan iets anders besteed worden? Er is keuze genoeg: armoe, hongersnood, ziektes, milieu...

  • Sven Adriaenssens

    Nog eventjes en we zijn of te failliet als mensheid om ons in de ruimte te laten schieten of we geraken er gewoon niet meer door de rommel die we er zelf laten zweven. Het vak kaartlezen zal vast nog een mooie comeback maken