Naruhito wil strikt Japans keizerschap modernere invulling geven

Naruhito (59) start woensdag als nieuwe keizer. Met de troonbestijging start Japan een nieuwe jaartelling.
AFP Naruhito (59) start woensdag als nieuwe keizer. Met de troonbestijging start Japan een nieuwe jaartelling.
De Japanse kroonprins Naruhito (59) volgt woensdag zijn een dag eerder afgetreden vader keizer Akihito (85) op als keizer van Japan. De afscheidnemende keizer wou in 2016 al aftreden, maar werd hierin beperkt door de eeuwenoude strikte tradities. De regering en het Japanse parlement hadden ruim een jaar nodig om tot een besluit te komen.  

Met Naruhito krijgt Japan een keizer die binnen de strikte regels en beperkingen die door het Keizerlijk Hofagentschap op basis van traditie worden opgelegd, de blik toch enigszins naar buiten heeft kunnen richten. Zo studeerde hij enige tijd in Oxford, een periode die Naruhito tot de gelukkigste van zijn leven rekent. De nieuwe keizer heeft in wereldverband aandacht voor de waterproblematiek en sanitaire voorzieningen, en zoekt net als zijn vader Akihito naar vrede en verzoening. De verwachting is dat hij zal proberen het keizerschap meer bij de tijd te brengen.

Naruhito is bereid de strijd aan te gaan met de conservatieve krachten in de hofhouding, die met name voor zijn vrouw Masako (55) het leven binnen de paleismuren tot een beproeving maakten. Masako, die studeerde aan internationale topuniversiteiten en tot aan haar huwelijk aan het werk was als diplomate, lijdt al jaren aan depressies, door het hof omschreven als aanpassingsproblemen. Ze hoopt als keizerin haar man te kunnen ondersteunen en is gerust in de wetenschap dat hun enige dochter prinses Aiko (17) aan de gouden kooi kan ontsnappen. Vrouwen mogen niet op de troon, hetgeen betekent dat Aiko bij een huwelijk automatisch buiten het keizershuis valt.

Prins Akishino (53) de broer van Naruhito, wordt de nieuwe kroonprins, en diens zoontje Hisahito (12), is de eerstvolgende in de lijn van troonopvolging.

Akishino, de broer van Naruhito, is vanaf woensdag kroonprins. Diens zoontje Hisahito (12) is daarna de eerstvolgende in de lijn van troonopvolging. Hisahito’s oudere zussen Mako (rechts) en Kako (niet op de foto) komen niet in aanmerking voor de troon.
REUTERS Akishino, de broer van Naruhito, is vanaf woensdag kroonprins. Diens zoontje Hisahito (12) is daarna de eerstvolgende in de lijn van troonopvolging. Hisahito’s oudere zussen Mako (rechts) en Kako (niet op de foto) komen niet in aanmerking voor de troon.
Akihito maakte in 2016 zelf bekend te willen aftreden als keizer, haast ongezien in de Japanse regering. Parlement en regering gaven hem een jaar later de toelating.
AP Akihito maakte in 2016 zelf bekend te willen aftreden als keizer, haast ongezien in de Japanse regering. Parlement en regering gaven hem een jaar later de toelating.

Akihito die op zijn laatste volledige dag als keizer rust hield,  heeft in de zomer van 2016 in omfloerste bewoordingen in een televisietoespraak laten weten dat hij wilde aftreden omdat hij zijn taken als symbool van de natie niet langer naar behoren kon uitvoeren. Zelf tot aftreden besluiten zoals een Belgische monarch dat kan, is in Japan niet mogelijk.  Pas na een jaar kwamen regering en parlement tot een besluit. Voor deze ene keer mocht een keizer aftreden. Het is voor het eerst sinds 1817 dat dit gebeurt.

Keizer Akihito heeft de door eeuwenoude strenge tradities gebonden monarchie met kleine stapjes iets kunnen moderniseren. Dat begon al in 1959 toen hij als kroonprins met een burgermeisje huwde, Michiko Shoda, en zij vervolgens besloten hun drie kinderen zelf op te voeden en dat niet overlieten aan paleisfunctionarissen. Dat was in de ogen van het alles bepalende Keizerlijk Hofagentschap revolutionair.

Als opvolger van oorlogskeizer Hirohito, die tot de Japanse capitulatie nog als god werd vereerd, zette Akihito na zijn troonsbestijging in op vrede en verzoening, met name met de landen die het meest hebben geleden van het Japanse oorlogsgeweld. Het keizerspaar zocht in eigen land nadrukkelijk contact met de bevolking. Troosten en ondersteunen, na de talrijke rampen die Japan in het Heisei-tijdperk (het tijdperk van Akihito) troffen, behoorden tot zijn plicht vond Akihito.

Naruhito en Masako met hun enig kind: prinses Aiko, als vrouw komt zij niet in aanmerking voor de troon.
AFP Naruhito en Masako met hun enig kind: prinses Aiko, als vrouw komt zij niet in aanmerking voor de troon.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.