Nakende executie twee Australiërs: Australië voert druk op Indonesië op

De Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) zijn ter dood veroordeeld voor drugssmokkel.
AFP De Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) zijn ter dood veroordeeld voor drugssmokkel.
Australië zet Indonesië verder onder druk vanwege de nakende executie van twee Australiërs. Volgens de Australische premier Tony Abbott is Indonesië het aan Australië verplicht om de twee niet te doden. Hij wees daarbij op de financiële hulp die het land kreeg na de verwoestende tsunami in 2004.

Indonesië reageerde scherp op die woorden. "Ik hoop dat die verklaring niet de mening van de echte Australiërs weergeeft'', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Armanatha Nasir. "Dreigementen zijn geen onderdeel van de diplomatieke taal en niemand kan goed reageren op dreigementen''.

De Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) zijn ter dood veroordeeld voor drugssmokkel. Ze zouden lid zijn van een bende die de Bali Negen wordt genoemd. In totaal is de executie van elf mensen aanstaande, onder wie ook een Fransman.

"Volgende maand"
Gisteren werd hun verhuizing naar het eiland waar de executies zullen worden uitgevoerd, uitgesteld.

De Indonesische autoriteiten zeiden dat dat te maken had met verzoeken van de Australische overheid en de familie van de veroordeelden. Vandaag meldde de Indonesische krant Jakarta Post echter dat wordt onderzocht of een van de veroordeelden geestesziek is.

Bovendien zou de gevangenis waar executies doorgaans voltrokken worden maar vijf veroordeelden kunnen herbergen. Aangezien er nu een groep van elf mensen moet worden opgesloten, moet de gevangenis worden aangepast. "Maar dat probleem ten spijt zullen de executies deze maand worden uitgevoerd'', aldus een woordvoerder van de procureur-generaal. Eerder dit jaar werd de Nederlander Ang Kiem Soei gedood door een vuurpeloton. Ook hij was veroordeeld voor drugshandel.

Michael Chan, de broer van Andrew Chan kwam zijn broer vandaag bezoeken in de gevangenis in Bali.
AFP Michael Chan, de broer van Andrew Chan kwam zijn broer vandaag bezoeken in de gevangenis in Bali.
Ook de moeder van Myuran Sukumaran kwam haar zoon vandaag in de gevangenis een hart onder de riem steken.
AFP Ook de moeder van Myuran Sukumaran kwam haar zoon vandaag in de gevangenis een hart onder de riem steken.