Nagasaki herdenkt atoombom van 72 jaar geleden

Moeder en dochter bidden voor de slachtoffers.
afp Moeder en dochter bidden voor de slachtoffers.
Met een minuut stilte om 11.02 uur lokale tijd hebben duizenden mensen in Nagasaki de atoombom van 72 jaar geleden herdacht. Op dat ogenblik werd 'Fat Man' door een Amerikaanse bommenwerper boven de Japanse stad afgeworpen, drie dagen na de kernexplosie in Hiroshima. Kort daarna capituleerde het Japanse keizerrijk. De nucleaire aanval betekende de onmiddellijke dood van ongeveer 74.000 mensen.

Tijdens zijn toespraak vandaag hekelde burgemeester Tomihisa Taue van Nagasaki dat Japan zich niet heeft aangesloten bij het op 7 juli goedgekeurde VN-verdrag dat kernwapens verbiedt. Met die overeenkomst verplichten 122 landen zich "nooit, onder geen enkel beding" kernwapens te ontwikkelen, te produceren, aan te schaffen, te bezitten of op te slaan. De ook aanwezige Japanse premier Shinzo Abe reageerde in zijn toespraak niet op de kritiek.

De Japanse premier Shinzo Abe.
ap De Japanse premier Shinzo Abe.
Nagasaki's burgervader, Tomihisa Taue, had kritiek op de Japanse regering.
afp Nagasaki's burgervader, Tomihisa Taue, had kritiek op de Japanse regering.
reuters
reuters3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • ruku nakamura

    Als je weet dat de amerikanen de streken rond Osaka en Tokyo hebben plat gebrand met vuurbommen、uit een hoogte gedropt waar geen japans vliegtuig bij kon. dan waren die twee atoombommen overbodig niet ?

  • Jurgen Van Den Bergh

    Ik heb een docu gezien waarin een overlever van de bom op Nagasaki zei dat hij die aanval nodig was om de oorlog te stoppen. Omdat er anders nog miljoenen meer slachtoffers zouden gevallen zijn in die oorlog. Dat is dan de mening van iemand die het zelf heeft meegemaakt.

  • ruku nakamura

    Grootse nucliare experiment getest op mensen uitgevoerd door amerikanen. war crime criminals