NAFTA is verleden tijd, USMCA is de toekomst: dit is wat er in het nieuw handelsakkoord staat

Donald Trump (L) en Justin Trudeau (R).
AP Donald Trump (L) en Justin Trudeau (R).
Gisterenavond werd er, na maandenlang onderhandelen over het handelsakkoord NAFTA, toch een akkoord bereikt tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Dat werd omgedoopt tot USMCA. Maar verandert er eigenlijk wel iets behalve de naam? We lijsten de belangrijkste kenmerken van het nieuwe handelsakkoord op.

De naamswijziging is het eerste opvallende kenmerk. USMCA staat voor de overeenkomst die tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada werd gesloten. Volgens Trump is het een “gloednieuwe deal”. En er zijn inderdaad enkele belangrijke aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn er nieuwe regels voor de productie van auto’s en vrachtwagens en de Amerikaanse melkveehouders kunnen makkelijker met hun producten terecht in Canada.

Autoproductie
NAFTA schreef autofabrikanten voor dat minstens 62,5 procent van de onderdelen van een voertuig in Noord-Amerika geproduceerd moesten worden om in aanmerking te komen voor de nultarieven. De nieuwe overeenkomst verhoogt die drempel naar 75 procent. Daarmee wil men autofabrikanten dwingen om minder onderdelen in Duitsland, Japan, Zuid-Korea of China te kopen.

Vrijstelling van toekomstige autotarieven voor Canada en Mexico

Trump dreigde het afgelopen jaar meermaals dat hij tarieven voor geïmporteerde auto’s in het leven zou roepen. Inmiddels, met het bereiken van een akkoord, hebben Canada en Mexico niets meer te vrezen. De nieuwe overeenkomst omvat de vrijstellingen van toekomstige Amerikaanse tarieven voor passagiersvoertuigen uit elk van de drie landen.

Winst voor Amerikaanse kaas (en wijn)

Misschien was Canada’s beschermende houding voor de eigen zuivelmarkt wel het grootste knelpunt tijdens de onderhandelingen. Toch wisten de Verenigde Staten de uiteindelijke overwinning in de wacht te slepen. De nieuwe overeenkomst opent de Canadese markt stilletjes aan voor meer geëxporteerde zuivelproducten, afkomstig van Amerika. Denk daarbij aan melk, room, boter, melkpoeder, kaas en andere zuivelproducten.

Voordelen voor vakbonden en farmaceutische bedrijven

Een van de kleinere maar belangrijke onderdelen van het handelsakkoord is de maatregel om Mexicaanse werknemers te stimuleren om vakbonden te vormen. Verder wil men Amerikaanse de intellectuele eigendom van Amerikaanse farmaceutische bedrijven voortaan delen met Canada. Dat zal de winst opnieuw verhogen voor de Amerikaanse farmareuzen. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marie Vanakker

  Net hetzelfde akkoord met een kleine wijziging over de zuivel markt . Hij zou alles hebben ondertekent om met wat goed nieuws over de brug te komen . De rees voor de tussentijdse verkiezingen zit er strak in .

 • Katrien Weyn

  Dit is hoe een goede leider eruit ziet. Hij stapt uit de rampzalige deals door corrupte voorgangers gemaakt die het land zware schade toebrachten, maar de globalistische agenda dienden. Trump komt op voor zijn eigen bevolking en maakt nieuwe, faire deals. Hadden wij maar zo iemand....

 • Wesley Gevaert

  De Canadezen gaan die producten toch niet kopen. Waarom zou je duurdere en kwalitatief minder gezonde US melkproducten kopen als er gezondere en goedkopere alternatieven zijn in eigen land. Ze snappen het nog steeds niet.

 • patrick decoo

  President Trump verzekert zijn tweede ambts termijn

 • Chris Deckers

  Dat Trudeau geen partij is voor Trump hoeft niet te verwonderen. De Canadese boeren zullen het straks geweten hebben. Maar een progressief heeft geen boeren nodig natuurlijk, hun melk wordt in een fabriek gemaakt.