Nadat Boris Johnson parlement (even) buitenspel zet: “Taking back control was nog nooit zo griezelig”

Boris Johnson heeft wat hij wou: het Britse parlement wordt opgeschort in de aanloop naar de geplande brexit op 31 oktober. Daarmee kan de regering van Johnson de opening van het parlementaire jaar uitstellen en het voor parlementsleden moeilijk, zo niet onmogelijk, maken om een brexit zonder deal tegen te houden.
AFP Boris Johnson heeft wat hij wou: het Britse parlement wordt opgeschort in de aanloop naar de geplande brexit op 31 oktober. Daarmee kan de regering van Johnson de opening van het parlementaire jaar uitstellen en het voor parlementsleden moeilijk, zo niet onmogelijk, maken om een brexit zonder deal tegen te houden.
Taking back control  was nog nooit zo griezelig." Met die woorden neemt Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) vandaag afstand van de Britse premier Boris Johnson, die bekendgemaakt heeft dat hij de werkzaamheden van het parlement in Londen wil opschorten tot 14 oktober. Gevolg is dat tegenstanders van een no deal-brexit wellicht onvoldoende tijd hebben om nog te proberen die uitstap uit de Europese Unie te voorkomen voor 31 oktober, de deadline voor de brexit. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De gevraagde opschorting van Johnson, intussen ook aanvaard door de Britse koningin Elisabeth II, wordt in het Verenigd Koninkrijk op heel veel kritiek onthaald. In Europese kringen blijft het redelijk stil. De Europese Commissie doet de zaak af als "een binnenlandse aangelegenheid".

“Machtsgreep”

Toch zijn er een aantal Europarlementsleden die zich op Twitter ongerust tonen. Bijna allemaal maken ze deel uit van de liberale Renew Europe-fractie. Net als Guy Verhofstadt noemt ook de Nederlandse Sophie in 't Veld (D66) de demarche van Johnson "griezelig". Ze heeft het over een "ondemocratische machtsgreep".

“Als collega-parlementslid druk ik mijn solidariteit uit met zij die willen dat hun stem gehoord wordt”, zegt Verhofstadt. De Belgische oud-premier en brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement voegt er nog aan toe dat "het onderdrukken van een debat over diepgaande keuzes wellicht niet zal bijdragen aan een stabiele toekomstige relatie tussen de EU en het VK".

Een opvallende protestactie bij Downing Street vandaag. De kans op een no deal-brexit is nu veel groter.
REUTERS Een opvallende protestactie bij Downing Street vandaag. De kans op een no deal-brexit is nu veel groter.

“Schandalig”

De Française Nathalie Loiseau, als oud-minister van Europese Zaken een medestandster van president Emmanuel Macron, waarschuwt dat Groot-Brittannië niet alleen op een 'no deal', maar ook op een 'no debate'-brexit afstevent. "Een beslissing die genomen werd in naam van het volk, is verworden tot een beslissing die geïmplementeerd wordt zonder inspraak van zijn verkozen vertegenwoordigers”.

De Duitse sociaaldemocraat Udo Bullmann (SPD) noemt de wending "een schandalig affront". "Het Britse volk zal nooit een 'no deal'-brexit steunen en Boris Johnson weet dat.”

AP

Intussen laat de Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier nogmaals weten dat de Europese Unie altijd bereid is om concrete Britse voorstellen te bestuderen, "als ze maar compatibel zijn met het terugtrekkingsakkoord, het Goedevrijdagakkoord en de integriteit van de interne markt".

Dat is ook de boodschap die Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gisteren tijdens een telefoongesprek meegaf aan Johnson. Hij zei nog dat de EU helemaal voorbereid is op een 'no deal', maar dat de finale beslissing om de EU te verlaten zonder onderhandeld akkoord "altijd in handen van het VK zal liggen, en niet in handen van de EU".

Johnson zelf stuurde vandaag zijn toponderhandelaar David Frost naar Brussel voor "technische" gesprekken, maar een doorbraak werd daarvan niet verwacht. De Britse regering wil vooral af van de Ierse 'backstop' in het terugtrekkingsakkoord, maar de EU is niet geneigd op die eis in te gaan. 

Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de brexit-onderhandelingen volgt, met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.
EPA Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de brexit-onderhandelingen volgt, met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • benny vandersanden

  Verhofstadt is natuurlijk blij dat ze de democratische beslissing van de burger naast zich neer kunnen leggen. Wanneer gaan we van het juk van de EU dictatuur verlost raken?

 • Carla Van Geel

  Het referendum werd heel nipt tegen de EU gehaald maar er werden leugens en bedrog verstrooid door Nigel en Boris bij het referendum en indien de nipte helft die pro Brexit waren nu met meer kennis zouden stemmen het zou niet meer doorgaan. Dat is de "juiste" stem van het volk.

 • Steve HEYLIGEN

  De meerderheid (51,9%) van de Britten hebben VOOR de uittreding uit de EU gestemd. Telt democratie hier niet?

 • Mario Cannas

  Elsje Monserez. Denk jij nou echt dat een regering los van de EU niet uitgelaten is is op postjes en macht? Macht corrumpeert! Akkoord, er dient iets gedaan te worden aan de bureaucratie die de EU hanteert. MAAR! De regelgeving inzake gezondheid, voeding, sociale zekerheid, milieu worden door deze instellingen beschermd. Denk mensen! Denk!

 • Marc Baeyens

  Neo-dictaturen komen alsmaar meer voor in de westerse wereld. Zelfs bij ons willen de trado-partijen niet praten met de overwinnaar van de verkiezingen.