Nachtelijke luchtaanvallen in Syrië blijken "vals alarm"

Beeld van de Syrische luchtdefensiesystemen dat verspreid werd bij de berichten.
Photo News Beeld van de Syrische luchtdefensiesystemen dat verspreid werd bij de berichten.
Het Syrische persagentschap Sana meldde eerder nog dat verschillende militaire doelwitten in Syrië afgelopen nacht bestookt werden met raketten, maar trekt dat bericht nu in. Het agentschap kwam terug op het nieuws nadat bronnen binnen het Syrische leger de melding hadden ontkracht.

Volgens Sana en de Syrische staatstelevisie zouden in de nacht van maandag op dinsdag onder meer de militaire luchtmachtbasis van Shayrat in het centrale gouvernement Homs aangevallen zijn. Ook rapporteerde het dat het Syrische luchtafweer meerdere raketten had neergehaald, en dat Israël mogelijk achter de aanval zat. 

Op die berichten moet het door de staat gecontroleerde persagentschap nu terugkomen. Nadat bronnen binnen het Syrische leger de aanvallen ontkenden, gaf Sana toe dat hun informatie niet correct was. Een vals alarm zou aan de basis liggen van de verwarring. 

"Een vals alarm over de schending van het luchtruim heeft de sirenes van de luchtmacht doen afgaan," klinkt het bij het persagentschap. "Er was geen buitenlandse aanval op Syrië."

Geen tweede vergeldingsaanval

Vorig weekend vielen de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk doelwitten in Syrië aan als vergelding voor een nieuwe vermoedelijke gifgasaanval in de stad Douma. Naar eigen zeggen richtten ze zich op infrastructuur voor de aanmaak en opslag van chemische wapens. Het Pentagon liet na de berichten van Sana al weten dat er geen bijkomende aanval uitgevoerd werd. 

Mensen protesteren tegen de Britse betrokkenheid bij de aanvallen in Londen.
AFP Mensen protesteren tegen de Britse betrokkenheid bij de aanvallen in Londen.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Beetje zoals dat geraaskal over het neerhalen van 70 % van de kruisraketten. Blijkbaar zit de broer van Comical Ali in Syrië.

 • Daan Roos

  Syrië heeft intussen de aanval op de vliegvelden toegegeven.

 • Gerry Cle

  De schrik zit er goed in bij de Syriërs. Begrijpelijk natuurlijk, bij de vorige aanval konden ze niet één raket neerhalen. Ze zullen ondertussen wel begrepen hebben dat Poetin stond te bluffen met zijn moderne afweer.

 • Werner Cammerman

  Max,Illens, die man verdelgd ZIJN land, het weste heeft daar niets te zoeken. Hoor je Assad en Poetin brullen en schelden zoals Trump of Erdogan of Theresa May. Die laatsten dat zijn pas killers, killers zogezegd in naam van de mensheid.

 • Remus Bogaert

  Dat zal wel ....Syrië staat er om bekend om niet gestuurde raketten neer te halen ...