Nachtelijk uitgaansverbod voor oud-president Georgië opgeheven

De Oekraïense Petro Porosjenko ontnam in juli zijn vroegere studievriend Mikheil Saakasjvili de Oekraïense nationaliteit.
epa De Oekraïense Petro Porosjenko ontnam in juli zijn vroegere studievriend Mikheil Saakasjvili de Oekraïense nationaliteit.
Het nachtelijk uitgaansverbod voor de stateloze Mikheil Saakasjvili, voormalige Georgische president en huidig Oekraïens oppositielid, is opgeheven. Dat heeft het parket-generaal in Oekraïne bekendgemaakt. Saakasjvili wordt ervan beschuldigd een staatsgreep te hebben beraamd.

Het hof van beroep had op 26 januari bevolen dat Saakasjvili van 22 uur tot 7 uur zijn woning niet mocht verlaten. Zonder voorafgaande toestemming van het parket of het gerecht mocht de ex-president van Georgië, waar hem de cel wacht wegens machtsmisbruik en corruptie, ook niet buiten de hoofdstad Kiev reizen. Die beperkingen worden nu opgeheven omdat Sakaasjvili meewerkt met het onderzoek, luidt het.

Corruptie

Saakasjvili, boegbeeld van de Rozenrevolutie in Georgië, is een fervente tegenstander geworden van zijn vroegere studiemakker, de Oekraïense president Petro Porosjenko, die hem in juli zijn twee jaar eerder verleende Oekraïense nationaliteit ontnam. Dat gebeurde na een steekspelletje waarbij beiden elkaar van corruptie beschuldigden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.