Nabestaanden van omgekomen surfers Joost en Sander houden uitvaartdienst op strand

De uitvaart van Joost en Sander, twee van de surfers die zijn omgekomen bij het surfdrama vorige week maandag.
n De uitvaart van Joost en Sander, twee van de surfers die zijn omgekomen bij het surfdrama vorige week maandag.
Nabestaanden van de omgekomen surfers Joost en Sander hebben een uitvaartdienst gehouden op het strand van Scheveningen. Er werd een minuut lang geapplaudisseerd en bij de waterlijn was een korte ceremonie, waar twee kisten stonden. Bij het surfdrama in Nederland kwamen vorige week maandag in totaal vijf surfers om het leven.

Meerdere surfers lagen vanmiddag in het water en vanaf een reddingsboot voor de kust werd een rode fakkel aangestoken, als eerbetoon.

Vervolgens sprongen de deelnemers zeven keer over de golven heen, de nabestaanden voorop. Dat is een Braziliaanse traditie. Bij elke golf deden ze een wens. “Hopelijk wenst iedereen dat we Mathijs snel terugvinden”, zei een van de organisatoren. Het lichaam van deze 23-jarige surfer is nog niet terecht.

Lees ook: Ze leefden voor de zee. Dit waren Sander, Joost, Pim, Mathijs en Max (+)

Nabestaanden springen over golven heen tijdens de uitvaart.
ANP Nabestaanden springen over golven heen tijdens de uitvaart.

Halfstok

Daarnaast kwamen vanmorgen op de boulevard veel mensen bijeen bij de surfclub, waar een aantal van de slachtoffers nauw bij betrokken waren. Er werd muziek gedraaid en in de omgeving hing hier en daar een vlag halfstok. Bij de surfclub waren de afgelopen dagen al veel bloemen gelegd.

De KNRM geeft met fakkels een laatste groet
ANP De KNRM geeft met fakkels een laatste groet

Vermist

De vijf surfers kwamen maandagavond om het leven toen ze in de problemen kwamen in het water. Een 30-jarige en 38-jarige man uit Den Haag bezweken aan hun verwondingen nadat ze op het droge waren gehaald. De lichamen van een 24-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft werden een dag na de ramp uit het water gehaald.

De vijfde surfer die bij het surfdrama omkwam, is de 23-jarige Mathijs uit delft. Zijn lichaam is dinsdagochtend in het water gelokaliseerd, maar dreef af. De afgelopen week is met man en macht naar de jongeman gezocht, maar tot nu toe zonder succes.

Lees ook: “Maandag was zee woest, nu heb ik haar nodig als troost” (+)

ANP
Veel nabestaanden kwamen vanmiddag naar Scheveningen ter nagedachtenis aan de omgekomen surfers.
ANP Veel nabestaanden kwamen vanmiddag naar Scheveningen ter nagedachtenis aan de omgekomen surfers.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.