Nabestaanden schietpartij in bioscoop boos over nieuwe Joker-film

James Holmes, net na zijn arrestatie in juli 2012. De twitinger schoot twaalf mensen dood in de filmzaal in Aurora (Colorado). Er vielen ook 70 gewonden.
reuters James Holmes, net na zijn arrestatie in juli 2012. De twitinger schoot twaalf mensen dood in de filmzaal in Aurora (Colorado). Er vielen ook 70 gewonden.
De nabestaanden van de schietpartij in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora (Colorado) in juli 2012 hebben een brief gestuurd naar filmmaatschappij Warner Bros. Zij zijn bezorgd en boos dat de studio een nieuwe film over het personage The Joker heeft gemaakt. In juli 2012 schoot  de toen 24-jarige James Holmes in het wilde weg tijdens een vertoning van de film 'The Dark Knight Rises’. Twaalf mensen overleden; zeventig anderen raakten gewond.

"We roepen Warner op om zich aan te sluiten bij het groeiende aantal bedrijven dat begrijpt dat zij een sociale verantwoordelijkheid hebben om ons in dit land veilig te houden", stellen de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers. Zij willen dat Warner een financiële gift doet aan organisaties die zich inzetten tegen het enorme wapenbezit in de VS.

De familieleden zijn zeer ontstemd dat Warner een nieuwe film over The Joker heeft gemaakt, het personage waar de moordenaar zich in 2012 door zou hebben laten inspireren. "Als ik een trailer van The Joker zie, zie ik de moordenaar weer voor me." Bovendien zijn de schrijvers van de brief bang dat wéér een gek zich laat inspireren door de verknipte, anarchistische moordenaar.

In de nieuwe Joker-film, die in Venetië de Gouden Leeuw won als beste titel in de competitie, wordt de voorgeschiedenis van het roemruchte personage uit de Batman-reeks verteld. Hoofdrolspeler Joaquin Phoenix wordt al veelvuldig getipt voor een Oscar voor zijn beklemmende vertolking. Het zou de tweede keer zijn dat een acteur een Oscar wint voor The Joker; eerder lukte dat ook wijlen Heath Ledger, voor zijn vertolking in The Dark Knight uit 2008.

LEES OOK:  Sterren zijn ook maar mensen: onze redactrice trof een erg slechtgezinde Joaquin Phoenix

LEES OOK:  Joker’ met Joaquin Phoenix wint Gouden Leeuw op Filmfestival van Venetië

Joaquin Phoenix rent door de straten als ‘The Joker’.
Twitter Joaquin Phoenix rent door de straten als ‘The Joker’.
Acteur Christian Bale die in 'The Dark Knight Rises’ de rol van Batman vertolkte, woonde enkele dagen na het bloedbad een herdenkingsdienst bij. Zijn vrouw Sandra Blazic vergezelde hem.
AFP Acteur Christian Bale die in 'The Dark Knight Rises’ de rol van Batman vertolkte, woonde enkele dagen na het bloedbad een herdenkingsdienst bij. Zijn vrouw Sandra Blazic vergezelde hem.
James Holmes kreeg in 2015 twaalf keer levenslang, zonder kans op vervroegde vrijlating.
REUTERS James Holmes kreeg in 2015 twaalf keer levenslang, zonder kans op vervroegde vrijlating.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Evelien Wouters

  Dan kunnen er helemaal geen films meer gemaakt worden. Er zal altijd wel iemand zijn die zich identificeerd met een personage. dat zoiets gebeurd is vreselijk maar jammer genoeg staat het niet op hun voorhoofd geschreven en kan je hier preventief weinig aan doen!

 • joris van vlaenderen

  tja.... amerikanen he....

 • Hans Oomen

  Zie de link ook niet , snap dat die mensen verdriet hebben en hier geen begrip meer voor kunne tonen , maar aan de films licht het niet . Je kan ik Amerika overal wapens kopen schaf dit eerst af en je zal zien dat veel van deze gevallen niet meer voor zullen komen .

 • Gregory Maurisse

  Wat heeft het ene met het andere te maken ?

 • mike dierickx

  Dat James Holmes zichzelf met " The Joker" identificeerde is voor en tijdens het proces door gerechtspsychologen uitdrukkelijk weerlegd. Zijn motief voor deze aanslag is simpelweg niet gekend. De rode kleur van zijn haar is een losstaand feit dat niets de maken heeft met de gepleegde feiten. De joker heeft trouwens altijd al groen haar gehad, nooit rood.