Na weken van grimmige protesten: Frankrijk schort verhoging brandstofprijzen met 6 maanden op

Photo News
Na weken van hevig protest is in Frankrijk beslist om de verhoging van de brandstofprijzen met zes maanden op te schorten. Dat wordt bevestigd door de premier van het land, Edouard Philippe, in een televisietoespraak. De regering zal daarnaast ook andere maatregelen treffen om de kalmte te laten terugkeren.

De hogere brandstoftaksen zouden op 1 januari ingaan, maar dat zal dus niet doorgaan. Premier Philippe zal de belastingverhoging op brandstoffen zes maanden bevriezen. Hij wil op die manier het ongenoegen van de ‘gele hesjes’ temperen. “Geen enkele belasting is het waard om de eenheid van de natie in gevaar te brengen”, zo heeft de regeringsleider gezegd in zijn toespraak. “Men moet doof zijn om de boosheid van de Fransen niet te horen.”

De regering roept op tot dialoog en zal verder enkele andere geplande maatregelen bevriezen. Zo zal de prijsstijging van gas en elektriciteit eveneens met zes maanden uitgesteld worden. Daarnaast zullen ook de plannen voor strengere veiligheidscontroles op de autokeuring in Frankrijk opgeschort worden. De Franse premier zegt dat hij nu de tijd wilt nemen om verder overleg te plegen met zij die getroffen zouden worden door de prijsverhogingen. 

Hevige protesten

De populariteit van president Macron en zijn regering is de afgelopen weken sterk gedaald. Met de reeks maatregelen wou de Franse regering eigenlijk het autogebruik verminderen en bijdragen tot de verbetering van het milieu, maar de Fransen zien het vooral als “extra belastingen voor de armen”. Daarop is drie weken geleden online een protestactie ontstaan dat is uitgemond in demonstraties waar duizenden mensen op aanwezig waren.

De ‘gele hesjes’ hebben drie weekends lang op verschillende plaatsen in Frankrijk gedemonstreerd tegen de maatregelen. De demonstraties zijn al snel grimmig en gewelddadig geworden. Afgelopen zaterdag zijn er 110 gewonden gevallen bij uit de hand gelopen protesten in hoofdstad Parijs. Verder werden meer dan 400 mensen opgepakt. Heethoofden staken auto’s in brand en gooiden stenen naar de politie, die grote hoeveelheden traangas inzette om de situatie meester te worden.

De vraag is of de opschorting van de belastingverhogingen voldoende zal zijn om de ‘gele hesjes’ tevreden te stemmen. “We gaan niet blij zijn met een kruimel”, aldus actievoerder Benjamin Cauchy op BFMTV. “Het Franse volk wil het volledige stokbrood.”

De Franse premier gaf eerder al toe dat de bezorgdheden van de actievoerders breder zijn dan enkel de brandstofprijzen, en dat het gaat om de koopkracht, belastingen en openbare diensten. “Het is de boosheid van Fransen die werken, en hard werken, maar de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Ons doel is dat werken beloond moet worden.”

Vandalen

Tussen de ‘gele hesjes’ hadden zich bij de demonstraties ook “honderden vandalen” gemengd die waren afgezakt om “te vechten met de ordetroepen”, volgens de Franse regering. Bij alle betogingen samen zijn al vier doden gevallen en zeker 750 mensen gewond geraakt. 28 van zulke relschoppende ‘gele hesjes' zijn al veroordeeld tot celstraffen van drie maand tot één jaar effectief. Verder mogen ze twee jaar lang geen wapen meer dragen en niet deelnemen aan protesten. 

Ook in België en Nederland zijn er de afgelopen weken protestacties geweest van de ‘gele hesjes’. Vorige week vrijdag is zo'n demonstratie in Brussel nog geëscaleerd. Daarbij heeft de politie traangas en een waterkanon moeten inzetten. Meer dan 70 mensen zijn opgepakt. Ook bij de demonstraties in ons land meende de politie dat vandalen zich hadden gemengd onder de demonstranten om vooral schade aan te richten.

Afgelopen zaterdag is de demonstratie helemaal uit de hand gelopen.
Photo News Afgelopen zaterdag is de demonstratie helemaal uit de hand gelopen.
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Veel te laat gereageerd.Het eisenspectrum van de protesters is veel breder geworden.De tijdelijke toegeving van de regering zal de einde maand problemen bij menig Fransman niet verhelpen.

 • cor vermonden

  Alle taksen moeten naar 2% gebracht worden op de drie nutsvoorzieningen, water, gas en elektriciteit. Voor voertuigbrandstof op vijf procent, punt uit

 • Maurice Keukelaers

  De vraag is of dit nog veel gaat uithalen. Het gaat al lang niet meer om de prijs van de diesel alleen. De mensen zijn heel het politieke bestel grondig beu. En dat is niet alleen in Frankrijk het geval.

 • Ronny Vansteelandt

  Mensen vragen geen extra verhogingen maar verlagingen van de taksen omdat ze nu al niet kunnen rondkomen. De zoveelste truc van de foor om de mensen te foppen. Ze denken gewoon alles nu te laten zoals het is en binnen zes maanden, als het rustig is, weer extra taksen door de burgers hun strot te duwen.

 • Steve Wildemeersch

  wel natuurlijk een zeer hoge verhoging van de andere taksen want alle schade die werd aangebracht door de dwaze hesjes moet ook worden betaald...