Na verhoging brandstofprijzen in Iran: “Zeker 1.500 betogers gedood bij protesten”

Betoging in Teheran tegen de verhoogde brandstofprijzen op 16 november.
via REUTERS Betoging in Teheran tegen de verhoogde brandstofprijzen op 16 november.
Bij recente protesten in Iran zijn zeker 1.500 betogers gedood door veiligheidstroepen. Dat zeggen medewerkers van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens bronnen binnen de regering wilde de Iraanse ayatollah Ali Khamenei "koste wat het kost" de protesten beëindigen. "De Islamitische Republiek is in gevaar, doe wat je moet doen om dit te beëindigen", zou hij volgens deze bronnen hebben gezegd. Veiligheidstroepen schoten met scherp op de duizenden betogers in het land.

In Iran braken op 15 november protesten uit nadat de regering de brandstofprijzen had verhoogd. De protesten, die twee weken aanhielden, sloegen al snel om in betogingen tegen de Iraanse regering en de islamitische wetgeving. De betogers eisten onder meer het aftreden van Khamenei en de terugkeer van de zoon van de eind jaren zeventig afgezette sjah als leider van Iran.

Het dodental ligt aanzienlijk hoger dan mensenrechtenorganisaties tot nu toe dachten. Die schatten het aantal doden op ongeveer tweehonderd.

Pro-regeringsbetoging in Teheran op 20 november 2019.
AFP Pro-regeringsbetoging in Teheran op 20 november 2019.
Clash tussen politie en betogers in Teheran op 16 november 2019.
via REUTERS Clash tussen politie en betogers in Teheran op 16 november 2019.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Benny Deridder

    Da's andere koek. Hier bleiten die van Extinction Rebellion al wanneer de politie een wolkje pepperspray gebruikt.

  • Valentijn Jacobs

    Met een vredelievende godsdienst opgestookt door een geestelijke leider, kan men toch orde in het land brengen, als er 1.500 mensen doodgeschoten worden is dat gewoon de wil van allah, en kan je hiervoor niemand verantwoordelijk stellen, want die bevelen komen rechtstreeks van God, wat gaan we eten vanmiddag ?

  • Nema De Geest

    Aanzienlijk hoger dan mensenrechtenorganisaties dachten, die schatten 200? Onzin. Ze spraken over driehonderd door hen geverifieerde doden en zeiden erbij dat het echte aantal waaro veel hoger lag. Dat staat zelfs in deze krant. Man, man, man... tegenwoordig moet je blijkbaar niets kunnen om een artikel te mogen schrijven.