Na Tsjechië en Hongarije ontkent ook Polen akkoord te hebben met Duitsland over terugsturen migranten

Pools minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz (l.) in gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland Heiko Maas (r.).
EPA Pools minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz (l.) in gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland Heiko Maas (r.).
Warschau heeft vandaag op zijn beurt ontkend dat er maar enig akkoord met Berlijn is over het terugsturen van migranten naar Polen. Eerder kwamen er ontkenningen uit Tsjechië en Hongarije.

Gisteren meldde het Duitse persbureau DPA dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel bilaterale migratieakkoorden met veertien landen, waaronder België, heeft ondertekend. Zij stemmen ermee in migranten die in Duitsland aankomen, maar al bij hen asiel hebben aangevraagd, sneller terug te nemen.

"Er is generlei akkoord omtrent het onthaal van asielaanvragers uit andere landen van de Europese Unie. Polen voert een zeer strikt asielbeleid en wij wijzigen dit niet", zei woordvoerder Artur Lompart van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder hadden ook al Tsjechië en Hongarije ontkend een akkoord met Duitsland te hebben.

Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken liet gisteren weten dat er nog niets is ondertekend. "Er is wel een principieel akkoord tussen België en Duitsland om te bekijken hoe en in welke mate de onderlinge Dublinprocedures kunnen worden gefaciliteerd, bijvoorbeeld door de uitwisseling van verbindingsofficieren. Dat moet toelaten om asielzoekers die eigenlijk onder de bevoegdheid van het andere land vallen, sneller te kunnen terugsturen en zo de strijd te kunnen aangaan met secondaire stromen", zo zei hij.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Verstandige mensen .

 • emiel wouters

  je moet nu niets meer zeggen, we wisten allang dat er leugens naar buiten kwamen. dan de eerste dag dat jullie je klep open trokken.

 • Jef Heffens

  Die landen zullen in deze materie geen mm toegeven. Maar best ook!

 • guido Bervoets

  Zolang extreemrechtse landen als Hongarije, Polen en Tsjechië in de EU blijven zal er van eenheid nooit sprake zijn.Een korte pijn en ophoepelen met lidstaten die steeds tegenwerken.

 • pascal devillé

  Bedankt.Jullie durven tenminste opkomen voor de burgers van de EU.