Na tientallen jaren kunnen slachtoffers seksueel misbruik in New York alsnog klacht indienen

Slachtoffers van alle leeftijden hebben vanaf vandaag een jaar de tijd om hun vermeende misbruiker te beschuldigen.
AP Slachtoffers van alle leeftijden hebben vanaf vandaag een jaar de tijd om hun vermeende misbruiker te beschuldigen.
Zeker zeventig mensen hebben in een dag tijd de katholieke kerk aangeklaagd in New York. In die staat is vandaag een nieuwe wetgeving van kracht geworden. Die geeft slachtoffers van seksueel misbruik dat soms tientallen jaren geleden plaatsvond, alsnog de mogelijkheid naar de civiele rechter te stappen.

Volgens gegevens van de rechtbank in New York worden vooral priesters beschuldigd van misbruik. Daarnaast verwijten veel slachtoffers katholieke kerkleiders de schandalen in de doofpot gestopt te hebben. De nieuwe wet kan leiden tot honderden aanklachten tegen kerken, scholen en andere instanties in New York waar kinderen in het verleden zijn misbruikt. Tot woensdag was dat vaak niet mogelijk, omdat klachten waren verjaard.

De autoriteiten spreken over een nieuwe regelgeving die het mogelijk maakt daders verantwoordelijk te houden voor hun daden, "ongeacht wanneer de misdaad is gepleegd".

Slachtoffers van alle leeftijden hebben vanaf vandaag een jaar de tijd om hun vermeende misbruiker te beschuldigen. Daarna kunnen kunnen alleen slachtoffers tot 55 jaar nog voor oude misbruikzaken naar de rechter stappen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Andy Verachtert

    Van een zaak van 30 jaar geleden zijn er wellicht geen noodzakelijke bewijzen meer.