Na sterfgevallen: VS beloven kinderen aan Mexicaanse grens beter te behandelen

Een jongetje draagt een foto van de zevenjarige Jakelin Caal die stierf terwijl ze werd vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie. Achter hem dragen familieleden en vrienden haar kist.
AFP Een jongetje draagt een foto van de zevenjarige Jakelin Caal die stierf terwijl ze werd vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie. Achter hem dragen familieleden en vrienden haar kist.
Nadat er een tweede kind is omgekomen terwijl het gevangen gehouden werd door de Amerikaanse grensbewaking wil minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen de behandeling van kinderen aan de grens verbeteren. Kinderen zullen na hun inreis vroeger en intensiever medisch onderzocht worden, verklaarde Nielsen vandaag. 

Ze vroeg het ministerie van Defensie ook om medische steun aan de grens. Daarnaast stelde ze bij gesprekken met Mexico voor om migranten in kampen de nodige medische verzorging te geven.

Nielsen riep verder het Amerikaanse Congres op om de nodige begrotingsmiddelen uit te trekken voor de grensbewaking, en om de veiligheid aan de grens te verbeteren. Dat is volgens haar nodig om de toevloed van migranten te verminderen. De minister zei dat ze nog deze week naar de grens zal reizen om zich zelf een beeld te vormen van de gezondheidszorg daar. 

Twee kinderen uit Guatemala overleden

Op Kerstmis kwam een kind uit Guatemala om het leven terwijl het werd gevangen gehouden door de Amerikaanse grensbewaking. Het achtjarige jongetje stierf maandagnacht in een ziekenhuis in de staat New Mexico, nadat het daar met ziekteverschijnselen naartoe was gebracht. De precieze doodsoorzaak is nog onduidelijk. Begin december stierf de zevenjarige Jakelin Caal, eveneens uit Guatemala, nadat ze werd vastgehouden door de Amerikaanse grensbewaking. Het meisje was uitgedroogd.

“Tragedie”

Nielsen spreekt van een "tragedie". De voorbije maanden zou het aantal gezinnen en onbegeleide kinderen die 'illegaal' de grens met de VS oversteken, toegenomen zijn. Zo steeg ook het aantal dat ziek aankwam in de VS en dat maakt de moeilijke situatie nog moeilijker. De minister zei dat tussen oktober 2017 en september 2018 zes migranten gestorven zijn in gevangenschap in de VS. "Onder hen waren geen kinderen.”

Migranten wachten op voedsel aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.
Photo News Migranten wachten op voedsel aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.
Een Amerikaanse grenswachter spreekt een groep illegaal overgestoken vrouwen en kinderen aan in Californië.
Photo News Een Amerikaanse grenswachter spreekt een groep illegaal overgestoken vrouwen en kinderen aan in Californië.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Wesley Gevaert

    Matt, stel dat er hier morgen een drugsoorlog uitbreekt met als gevolg voedselschaarste, werkloosheid, einde gezondheidszorg en einde aan de veiligheid in het algemeen, die het leven van je kinderen of geliefden bedreigd. Begrijp ik u goed, dat het dan uw fout is, Matt, dat jij op de vlucht slaat met je kinderen, dit om hen een toekomst te bieden? Nota bene de economische situatie en drugsoorlog zijn grotendeels gecreëerd door Amerika om de economie van het bewuste land klein te houden.

  • Matt Casters

    Er is een bepaalde fake news component in de media die doen uitschijnen dat het op welke manier dan ook de schuld van de VS is dat die kinderen sterven. Niets is minder waar. Dit artikel laat tenminste weten dat die kinderen inderdaad in zeer slechte omstandigheden aan de grens aankomen. Net zoals hier in Europa is dit een tragedie maar niet eentje waar Europa of de VS ook maar enige schuld aan heeft.

  • wim Goossens

    Voor allen die hier willen reageren tegen vluchtelingen : Ik kan deze reactie schrijven dank zij de mogelijkheid van vluchteling te kunnen zijn want tijdens WOII is mijn vader gelukkig kunnen vluchten naar het onbezette frankrijk en met open armen ontvangen door mensen daar ... En ik denk dat velen van die hier reageren zich diezelfde vraag kunnen stellen ...