Na opblazen handelsakkoord: India slaat terug met importheffingen op Amerikaanse producten

Donald Trump is op handelsoorlogspad in Azië.
Photo News Donald Trump is op handelsoorlogspad in Azië.
India slaat terug. Nadat de Verenigde Staten begin juni een handelsakkoord met het land hadden opgeblazen. Er zullen importheffingen worden ingevoerd voor meer dan twintig Amerikaanse producten, zo deelde een woordvoerster van het Indiase ministerie van Financiën vrijdag mee. De lijst met producten wordt zaterdag vrijgegeven.

India kon dankzij het handelsprogramma voor ontwikkelingslanden enkele duizenden goederen naar de Verenigde Staten exporteren zonder heffingen te betalen. Maar begin juni liet de Amerikaanse president Donald Trump weten dat het akkoord beëindigd werd, omdat India de VS geen “rechtvaardige en redelijke toegang” toegang gaf tot zijn markt.

India noemde die beslissing, waarvan de impact beperkt bleef tot naar schatting 190 miljoen dollar, betreurenswaardig en zei dat het “altijd zijn nationaal belang zal verdedigen”. Nu zou er dus een douaneheffing komen op meer dan twintig Amerikaanse producten.

Het dossier zal ongetwijfeld op tafel komen tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan India. Dat is eind juni gepland. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.