Na Oklahoma houdt Trump verkiezingsrally in volgende coronahotspot die recordcijfers laat optekenen

Trump vertrok vanmiddag onze tijd naar Arizona voor een nieuwe verkiezingsbijeenkomst.
REUTERS Trump vertrok vanmiddag onze tijd naar Arizona voor een nieuwe verkiezingsbijeenkomst.
Na zijn deels in het water gevallen campagnebijeenkomst in Oklahoma vorige week zaterdag, trekt de Amerikaanse president Donald Trump vandaag naar Arizona. In die staat aan de grens met Mexico zal hij de bouw van de grensmuur inspecteren. Maar met Oklahoma en Arizona trekt Trump in vier dagen tijd nu wel naar de twee staten die net de grootste stijging in coronabesmettingen kennen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump zal in Arizona de tweehonderste mijl (322 kilometer) van de muur inhuldigen, al gaat het bij een groot deel van die afstand om niet meer dan renovaties en vervangingen van al bestaande stukken.

De veelbesproken muur van 3.200 kilometer lang op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico was een van Trumps campagnebeloftes van 2016. Maar door de immense kostprijs en moeilijkheden loopt het project al jaren vertraging op en komt de bouw maar moeizaam op gang. Bij de stukken die wel aangepakt worden, gaat het voornamelijk om versterkingen of renovaties van grensdelen die er al stonden. Toch hoopt Trump de bouwwerken tijdens zijn campagne de komende maanden te kunnen aangrijpen om zijn verwezenlijkingen voor de verkiezingen van november in de verf te zetten. 

Trump zal na het bezoek in grensstad Yuma het thema grensveiligheid en migratie bespreken met lokale politici en verantwoordelijken, en reist daarna door naar Phoenix, waar hij zal spreken voor studenten op de ‘Students for Trump’-conventie. 

Trump vertrok vanmiddag onze tijd naar Arizona.
AFP Trump vertrok vanmiddag onze tijd naar Arizona.

Grootste stijgers in besmettingen

Dat Trump net naar Arizona trekt, nadat hij zaterdag al duizenden mensen bij elkaar bracht in een stadion in Tulsa, Oklahoma, komt hem echter opnieuw op serieus wat kritiek te staan. Want ook al viel het qua opkomst zaterdag toch wat tegen, de president lijkt met zijn meetings wel het rijtje van nieuwe coronahotspots af te werken. 

In de ranglijst van de vijftig staten wat nieuwe besmettingen in een week tijd in vergelijking met de week ervoor betreft, staat Oklahoma immers helemaal bovenaan met een stijging van 111 procent, om uit te komen op meer dan 10.500 gevallen. Op de tweede plek staat, toevallig of niet, Arizona met een stijging van 90 procent. 

In totaal zijn in die staat nu meer dan 58.000 mensen besmet, op 7,3 miljoen inwoners. Vrijdag en zaterdag kwamen er telkens meer dan 3.000 nieuwe besmettingen bij, gisteren eindigde de teller inclusief weekendeffect op 2.196, en vandaag werd een nieuw record van 3.593 besmettingen gemeld. Dat maakt dat er nu elke dag gemiddeld 2.500 nieuwe besmettingen bijkomen, of 351 per miljoen inwoners. Ter illustratie: voor heel de VS gaat het om gemiddeld 85 nieuwe besmettingen per dag per miljoen inwoners.  

De tien staten met de grootste stijgingen in coronabesmettingen per week. Helemaal bovenaan staan Oklahoma en Arizona.
Reuters De tien staten met de grootste stijgingen in coronabesmettingen per week. Helemaal bovenaan staan Oklahoma en Arizona.

4.000 aanwezigen in kerk

Er worden voor Trumps speech in de Dream City Church in Phoenix ongeveer 4.000 aanwezigen verwacht. Er zullen aan de ingang mondmaskers uitgedeeld worden, maar die zijn enkel vrijwillig te dragen. Nochtans verplicht Phoenix net als andere steden in Arizona sinds vorige week mondmaskers op restaurants, in fitnesscentra en andere openbare plaatsen binnen waar niet voldoende afstand kan worden gehouden.

De burgemeester van Phoenix, Kate Gallego, heeft Trump al opgeroepen het goede voorbeeld te geven en een mondmasker te dragen. “We hebben het voorbije weekend gezien dat de mondmaskerverplichting massaal wordt opgevolgd”, schrijft ze in een mededeling. “Iedereen op het event, zeker verkozen politici, zouden een voorbeeld moeten stellen en een mondmasker moeten dragen. Dat geldt ook voor de president.” 

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Trump daar oren naar zal hebben. Naar eigen zeggen maakt hij zich absoluut geen zorgen over het feit dat hij naar Arizona trekt terwijl de staat net recordcijfers laat optekenen. Gisteren bleek dat naast zes medewerkers van de Trump-campagne die de verkiezingsbijeenkomst in Tulsa hadden helpen voorbereiden, ook twee anderen besmet bleken die wél in Tulsa waren tijdens de meeting. Volgens de campagne droegen de twee medewerkers continu mondmaskers tijdens het event.

Geen grapje

Bij zijn vertrek naar Phoenix zei Trump overigens dat hij geen grapje maakte toen hij op de rally in Tulsa zei dat hij het aantal coronatests in de VS wilde terugschroeven “want hoe meer je test, hoe meer gevallen je vindt”. Een medewerker van het Witte Huis haastte zich toen om te zeggen dat de president dat niet meende: “Hij maakte duidelijk een grapje”, klonk het. 

“Ik maak geen grapjes”, reageerde de president nu. “We hebben het beste testprogramma ter wereld. We testen beter dan om het even welk ander land. Onze tests zijn de beste en we voeren er de meeste uit. Door meer te testen, vinden we meer gevallen. En dat geeft ons een slecht imago.”

Viroloog Anthony Fauci zei in de krant The Wall Street Journal deze week nog dat het uitvoeren van meer tests inderdaad tot meer bevestigde gevallen leidt, maar dat het niet de hogere percentages van positieve gevallen in veel staten verklaart.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mark De vos

  Gewoon ervoor gaan donald. Je bent de beste!

 • johan fransaert

  wat maakt het hem uit zolang hij maar mooi overkomt maar van hem zijn we dat gewend wat erger is is dat er nog steeds werkende klas mensen zijn in de VS die zijn leugens blijven slikken.

 • Piet Deroover

  Onder het motto "wie niet waagt, niet wint ?"

 • Heinrich Wolf

  Als zijn opdracht om minder te testen geen grap was, zoals hij beweert dan heeft Trump een pak basislessen in wiskunde gemist.

 • Kris Boydens

  Blijven gaan Trumpie, met wat geluk krijg je eindelijk corona want dit is blijkbaar waar je op mikt.