Na Netanyahu gooit ook Benny Gantz de handdoek

Oppositieleider Benny Gantz, voormalig stafchef van het Israëlische leger.
REUTERS Oppositieleider Benny Gantz, voormalig stafchef van het Israëlische leger.
De Israëlische politicus Benny Gantz heeft geen regering weten te vormen en geeft de opdracht terug aan de president. Oppositieleider Gantz kreeg de mogelijkheid nadat ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen regering wist te vormen na de vorige verkiezingen.

Gantz had tot woensdagavond om een regering te vormen. Het parlement heeft nu 21 dagen de tijd om een nieuwe formateur aan te stellen. De Israëlische politiek zit al een tijd vast. De afgelopen twee verkiezingen, allebei dit jaar gehouden, leverden geen grote winnaar op. Het politieke landschap is zo verdeeld, dat er geen coalitie gevormd kan worden.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van het land dat twee formateurs er niet in zijn geslaagd een regering te vormen. Ieder parlementslid zou nu kunnen worden benoemd tot nieuwe formateur, zolang er genoeg steun is vanuit het parlement.

Kort na de bekendmaking van Gantz deed zijn politieke tegenstander Netanyahu een handreiking. Hij bood aan om de gesprekken over een eenheidsregering van hun partijen, respectievelijk de Likoedpartij en de partij Blauw-Wit, te hervatten.

De vorige onderhandelingen liepen op niets uit. Gantz en Netanyahu gaven gisteren nog aan een voorstander te zijn van een regering van hun partijen, maar ze lijken persoonlijk niet met elkaar verder te willen. Netanyahu wordt verdacht van corruptie en Gantz weigert daarom met hem te regeren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.