Na mislukte raid Navy Seals: "Strijders al-Qaida wisten dat Amerikanen kwamen"

videostill
Al van bij de start liep de geheime missie van de Navy Seals om al-Qaida-strijders in Jemen uit te schakelen, verkeerd. Behalve een van de commando's zouden ook een onbekend aantal burgers zijn omgekomen bij de felle vuurgevechten, onder wie vrouwen en kinderen. De jihadi's leken ontzettend goed voorbereid en helemaal niet verrast. Dat kan volgens een bron maar één ding betekenen: "Al-Qaida wist dat de Amerikanen kwamen".

De eerste commando-actie waarvoor Donald Trump zijn fiat heeft gegeven en die nochtans maandenlang werd voorbereid onder de regering Obama, is helemaal niet volgens plan verlopen. Het doel van de raid was om inlichtingen te verzamelen over toekomstige terreuroperaties van 'Al Qaida op het Arabisch Schiereiland'.

Djibouti
De geheime missie die geleid werd vanuit de Amerikaanse basis 'Camp Lemonnier' in Djibouti, was gericht tegen een hoofdkwartier van die gevaarlijke tak van al-Qaida.

Tijdens een maanloze nacht werden de Navy Seals samen met Special Forces van een niet nader genoemd land uit de regio gedropt nabij het terreurbolwerk. De operatie kreeg luchtsteun van bewapende drones. Toen het commandoteam de compound naderde, werden de Special Forces meteen hevig onder vuur genomen.  

"Vrouwelijke strijders"
Een bron verklaarde aan de Amerikaanse zender ABC News dat het duidelijk was dat de strijders wisten dat de Amerikanen gingen komen. Ze waren niet verrast en beantwoordden de missie met zwaar geschut. "De vrouwelijke strijders renden naar hun posities, alsof ze daarop hadden getraind", aldus Pentagon-woordvoerder Jeff Davis.

Harde landing
Tijdens het vuurgevecht dat daarop volgde, kwam de 36-jarige Navy Seal William 'Ryan' Owens uit Illinois om het leven. Drie andere Navy Seals raakten gewond. Een Osprey-hightechhelikopter werd naar de plaats van het onheil gestuurd om het commando te evacueren. Daarbij maakte het toestel door een technisch mankement een harde landing in het pikkedonker waardoor nog eens drie Amerikaanse militairen verwondingen opliepen. Na de missie werd de Osprey bij een Amerikaanse luchtaanval doelbewust vernietigd.

Volgens het Pentagon konden tijdens de operatie 14 al-Qaida-strijders waaronder ook vrouwelijke jihadi's, uitgeschakeld worden. Er zijn ook onbevestigde rapporten uit Jemen waaruit blijkt dat tevens burgers tijdens de operatie zouden zijn omgekomen waaronder de 8-jarige Nawar al-Awlaki, dochter van de al  5 jaar eerder omgebrachte terreurleider Anwar al-Awlaki. Het Pentagon verklaarde de meldingen over burgerslachtoffers te onderzoeken.

"Succes"
Ondanks de tegenslagen sprak de Amerikaanse regering toch over een "succes" omdat de Navy Seals waardevolle informatie hebben kunnen bemachtigen.

President Trump heeft de gesneuvelde William Owens ondertussen geëerd als een "heldhaftige soldaat". Hij belde ook met de weduwe om haar en hun drie achtergebleven kinderen te condoleren. Owens diende sinds 2002 bij de Navy Seals. Dit was zijn twaalfde buitenlandse missie. "De dankbaarheid die we zijn verschuldigd voor het offer dat hij heeft gebracht in de strijd tegen het terrorisme, zullen we nooit kunnen terugbetalen", verklaarde woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer.