Na mislukte operatie lag James 54 (!) jaar in zelfde hospitaal. Nu is hij vredig gestorven

thinkstock
Toen James Morris in 1962 met een gebroken dijbeen naar het ziekenhuis werd gebracht, had de arme man wellicht niet kunnen vermoeden dat hij nooit meer naar huis zou gaan. 56 jaar lang was de voormalige soldaat aan zijn hospitaalbed gekluisterd waarvan 54 jaar in hetzelfde ziekenhuis. Daarmee vestigde de Brit een triest record.

James Morris maakte deel uit van een Schotse legerdivisie toen hij betrokken raakte bij een verkeersongeval in Duitsland. Hij brak enkel zijn neus en zijn dijbeen. Maar de gevolgen zouden catastrofaal blijken voor de jonge man die in de fleur van zijn leven was.

Tijdens de operatie aan zijn been kreeg de toen 21-jarige Britse man een hartstilstand. Na de ingreep bevond James zich in een vegetatieve toestand en zou nooit meer herstellen.

Eerst bracht hij twee jaar door in verschillende ziekenhuizen vooraleer hij werd overgebracht naar het Wester Moffat hospitaal in Airdrie in North Lanarkshire. Daar zou hij blijven tot aan zijn dood. Vorige maand stierf James na 56 lange jaren in het ziekenhuis, waarvan 54 jaar in het Wester Moffat hospitaal. Hij is 75 jaar geworden.

Woody on Twitter

Patient dies after 54 years in same Airdrie hospital: Former soldier James Morris is... https://t.co/SCPgUHdjJc

Zijn broer Karl onthulde dat een verpleger had gesuggereerd dat niemand langer in het ziekenhuis had verbleven dan James. "Door de jaren heen hadden we toch een manier gevonden om met hem te communiceren. Geestelijk was hij er nog wel", verklaarde Karl. "Uiteindelijk leerde hij maar drie woorden opnieuw zeggen en dat waren niet toevallig zijn grote liefdes: 'thuis', 'pub' en 'paarden'."

De familie van James kreeg de toestemming om hem af en toe mee op reis te nemen in het Verenigd Koninkrijk. "Soms gingen we zelfs met hem even op café", verklapte zijn broer. Karl prees de niet aflatende zorg van het verplegend personeel. "Wij zijn ongelofelijk dankbaar. De verpleging heeft James zijn hele volwassen leven bijgestaan. Ook wij hebben getracht om hem een waardig leven te schenken. Een week voor hij overleed, heeft hij nog enkele dagen thuis kunnen doorbrengen."

Ook het verplegend personeel is aangedaan door de dood van James. "Onze gedachten zijn bij de familie van James", zei een woordvoerder. "Hij wist vele mensen recht in het hart te raken. Hij had een prachtig karakter en zal door iedereen gemist worden."