Na mislukte aanslagpogingen in Duitsland: verdachte opgepakt die het met terreurbende zou gemunt hebben op hogesnelheidstreinen

Duits veiligheidspersoneel bij een hogesnelheidstrein in Berlijn (Archiefbeeld).
Getty Images Duits veiligheidspersoneel bij een hogesnelheidstrein in Berlijn (Archiefbeeld).
Een ex-militair uit Irak is in Wenen aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een bende terroristen die het op Europese hogesnelheidstreinen zou hebben gemunt. 

De arrestatie van de man vloeit voort uit een onderzoek naar recente pogingen om een spoorweg van de hogesnelheidstrein ICE in Duitsland te saboteren met stalen kabels of betonblokken. De twee aanslagen mislukten vorig jaar. 

De Iraakse verdachte zou sympathiseren met de soennitische extremisten van Islamitische Staat. De Duitse en Oostenrijkse politie kwamen hem op het spoor dankzij een op papier geleverde boodschap van IS. Die werd in oktober vlakbij de plaats van de eerste poging tot een aanslag gevonden, bij Allersberg, tussen Neurenberg en München. In de boodschap werd gedreigd met aanslagen op hogesnelheidstreinen in heel Europa. 

De verdachte is volgens Oostenrijkse media een erkende vluchteling die al twintig jaar in Wenen woont. De man is getrouwd en vader van vijf kinderen. 

Daniel Karmann/dpa3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guido vermeyen

    Dat die Merkel daar nog de plak zwaait is toch merkwaardig....

  • Jan Verstrepen

    Merkel kennende zal die proberen dat te minimaliseren en zal het een psychologisch geval zijn.

  • thierry bollaert

    ze weten ze meestal zitten,maar de wet (die de politiekers zelf stemmen) laat niet toe dat ze preventief voor een paar jaar achter de traliesmoeten,of nog beter terug naar afkomst gestuurd worden.....dus wat wil je met zo een rechtssysteem.....doordenkertje!