Na meer dan 40 jaar is verdachte ‘Golden State Killer’ opgepakt: ex-agent in de cel

Joseph James DeAngelo werd gisteren gearresteerd.
Sacramento Sheriff Joseph James DeAngelo werd gisteren gearresteerd.
In de Californische stad Sacramento is gisteravond een man opgepakt die verdacht wordt van minstens 12 moorden, 45 verkrachtingen en 120 inbraken in de jaren 1970 en 1980 in Californië. Het gaat het om een 72-jarige ex-politieagent.

Na een klopjacht van tientallen jaren is er plots schot gekomen in de zaak rond de seriemoordenaar, die de titels ‘Golden State Killer’, ‘East Area Rapist’, ‘Original Night Stalker’ en ‘Diamond Knot Killer’ kreeg. Gisteravond werd in de stad Sacramento een man gearresteerd die aan de beschrijving van de verdachte voldoet. Scott Jones, de sheriff van Sacramento, bevestigde tijdens een persconferentie dat het gaat om de 72-jarige ex-politieagent Joseph James DeAngelo.

DeAngelo werkte in de jaren 1970 bij twee verschillende politiekorpsen in Californië: dat van Exeter en dat van Auburn.

De Golden State Killer zou volgens Amerikaanse media verantwoordelijk zijn voor zeker 12 moorden, 45 verkrachtingen en 120 woninginbraken tussen 1976 en 1986. Hij overviel zijn slachtoffers in hun woningen in Californië. De seriemoordenaar kreeg meerdere bijnamen, omdat hij actief was in meerdere gebieden. Hij stond ook bekend als de East Area Rapist en de Original Night Stalker.

"De politie heeft Joseph James DeAngelo veel namen gegeven. Vandaag kunnen we hem met genoegen beklaagde noemen'', zei een aanklager. Hij stelde dat eindelijk duidelijk is geworden wie verantwoordelijk is voor "deze verschrikkelijke misdrijven''.

Robotfoto's van de Golden State Killer, samengesteld met de hulp van zijn slachtoffers.
Photo News Robotfoto's van de Golden State Killer, samengesteld met de hulp van zijn slachtoffers.

DNA

"Eén ding stond vast: de verdachte was altijd al in Sacramento", zei openbare aanklager van Sacramento Anne Marie Schubert vandaag tijdens een persconferentie. "We hebben altijd geweten dat het antwoord in DNA te vinden was." Volgens Schubert kwam er de voorbije dagen een doorbraak in de zaak tijdens laboratoriumonderzoek. 

DeAngelo wordt voorlopig officieel aangeklaagd voor de moord op Lyman en Charlene Smith die in 1980 omgebracht werden in hun woning in Ventura. De moordenaar had Charlene ook verkracht.

Boek

De zaak kwam in een stroomversnelling na de publicatie van het boek I'll be Gone in the Dark in februari, dat gewijd is aan de mysterieuze seriemoordenaar. De sheriff van Sacramento heropende het onderzoek.

DeAngelo zit in de cel en kan niet vrijkomen op borgtocht.

Speurder Paul Holes, die al jaren betrokken was bij de zaak, vertelde vorige maand tijdens een interview aan NBC-presentatrice Megyn Kelly dat de moordenaar de nieuwsberichten over zijn misdaden volgde en de politie altijd een stap voor bleef, door de manier waarop hij zijn slachtoffers uitkoos te veranderen. “Hij verstopte zijn sporen goed”, aldus Holes, “maar waar hij geen rekening mee hield was DNA-technologie.”

"Iedereen was bang"

De slachtoffers van de Golden State Killer waren vrouwen tussen 13 en 41 jaar oud. Sommigen waren alleen thuis, anderen waren in het gezelschap van hun kinderen of partner. De man sloeg toe in op verschillende plaatsen in Californië tussen 1976 en 1986.

“Iedereen was bang”, zei FBI-agent Marcus Knutson in 2016. “Mensen sliepen met geweren, mensen kochten honden. Mensen waren bang en ze hadden daar alle recht toe. Deze kerel terroriseerde de gemeenschap. Hij deed afschuwelijke dingen.”
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Vansteelandt

  Ex - agent, geen verjaring en geen onderhuidse politieke invloed. Het omgekeerde heeft er voor gezorgd dat er daar resultaat geboekt word. Bovendien zijn de flikken er daar trots op om iemand op te pakken uit hun eigen rangen die hen daar een slechte naam bezorgd. Hie stoppen ze dat in de doofpot.

 • Patrice Haemers

  Ben De Staercke,niet enkel 350 milj inwoners maar ook 50 staten (met open grenzen) maar met elk hun eigen wetten... net als in het huidige Europa...

 • danny meulders

  toen hij nog naar de Politie school ging was er van DNA technologie geen sprake , laat staan dat hij er verstand van had , dit hem zijn das om gedaan

 • danny janssens

  Gelukkig bestaat er in de States geen enkele kans dat Amerikaanse Sven Mary's hem vrijkrijgen wegens wegens procedure fouten omwille van het overtreden van de taalwetgeving.

 • Anny Bollens

  Daar vinden ze tenminste de schuldigen niet zoals hier. Men ziet wel de zaak Bende van Nijvel zit in de doofpot !