Na massaschietpartij post satirische site exact hetzelfde artikel: ''Geen enkele manier om dit te voorkomen', zegt enige natie waar dit geregeld gebeurt'

-
Twitter -
Het satirische Amerikaanse nieuwsnetwerk The Onion staat bekend om zijn spitsvondige en grappige overpeinzingen en geestige, valse nieuwsverhalen. Maar van tijd tot tijd slaagt de website erin een unieke bijdrage te leveren over echte nieuwsfeiten die satire en komedie overstijgt. Zo ook als er weer eens een massaschietpartij in de VS is.

Als antwoord op de gruwel in Sutherland Springs, Texas zondag - waar een schutter 26 mensen in een kerk doodschoot - deelde The Onion een artikel met de klinkende titel ‘'Geen enkele manier om dit te voorkomen', zegt enige natie waar dit geregeld gebeurt'. In het artikel komen ‘inwoners’ aan het woord die stellen dat het "een gruwelijke tragedie" is, "maar soms gebeuren deze dingen gewoon, en er is niets dat iemand kan doen om het te stoppen".

Los van het feit dat de bijdrage een treffende kritiek is op het gebrek aan beweging rond gun control in de Verenigde Staten, is het stuk er eentje dat ze telkens weer uit het archief kunnen plukken bij een nieuwe massaschietpartij. En dat is exact wat het satirische medium de laatste tijd doet. Sinds zondag hebben ze hetzelfde artikel, licht aangepast aan de schietpartij in kwestie maar met exact dezelfde boodschap, al zeker zes keer opnieuw opgerakeld.

De eerste publicatie was in 2014, na de schietpartij bij de Universiteit van Californië in Santa Barbara, waarbij zeven mensen omkwamen. Daarna werd het artikel opnieuw gedeeld in 2015, toen Dylann Roof in een kerk in Charleston 9 mensen doodschoot. En dan opnieuw bij de schietpartij op de Umpqua Community College in Roseburg, Oregon, waarbij 9 doden vielen. En opnieuw na de schietpartij in San Bernardino, Californië, waarbij twee schutters 14 mensen doodden. Nog eens bij de massaschietpartij in Las Vegas vorige maand waarbij 58 mensen het leven lieten. En ook nu, bij de schietpartij in Sutherland Springs, waarbij 26 mensen omkwamen, wordt het stuk wederom bovengehaald.

Elke keer weer eindigt het artikel met een brutale uitsmijter. “Op het moment van publicatie refereerden inwoners van het enige economisch geavanceerde land ter wereld waar ruwweg twee massaschietpartijen per maand plaatsvinden in de laatste acht jaar, naar zichzelf en hun situatie als ‘machteloos’.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • James Willebroek

    Ze kunnen het weer aanvullen er was weer een schietincident maar nu was het zonder massa slachtoffers gelukkig