Na maanden van research: deze Afrikaanse stammen waren de inspiratie voor Black Panther

By Hans Stieglitz
Marvel/Wikimedia Commons By Hans Stieglitz
Oscarwinnares Frances McDormand riep het gisteren nog luidkeels tijdens haar speech: van een eerlijke diversiteit is in Hollywood nog steeds geen sprake. Al zet de film 'Black Panther' een grote stap in de goede richting. Niet alleen bestaat de cast uit bijna uitsluitend zwarte acteurs, maar de hele film is ook een grote ode aan Afrika. 

We hoeven het je niet meer te vertellen, 'Black Panther' is razend populair. De film bracht wereldwijd al bijna 900 miljoen dollar op en is intussen de meest succesvolle superheldenfilm aller tijden (als je ensembles als 'The Avengers' en sequels niet meerekent). De Panter doet het daarmee beter dan Wonder Woman en Deadpool.

Naast de uitstekende cijfers wordt de Marvelcreatie ook de hoogte ingeprezen door critici, en dan vooral omdat de film een eerbetoon is aan de Afrikaanse cultuur. Ruth Carter (kostuumdesign) en Hannah Beachler (productiedesign) deden maandenlang research en incorporeerden heel wat typische uiterlijke kenmerken van verschillende stammen in de outfits.

1. Mursi

Rod Waddington from Kergunyah, Australia/ Lourdeschr
Marvel/Wikimedia Commons Rod Waddington from Kergunyah, Australia/ Lourdeschr

De typische lipschotels, waarbij een gat in de onderlip (of soms bovenlip) wordt gemaakt om deze op te rekken, zijn te zien in Black Panther. Ze zijn een vaste waarde bij de Mursi- en Surma-stammen in Ethiopië.

By Rod Waddington
Marvel/Wikimedia Commons By Rod Waddington

Scarificatie is het decoreren van de menselijke huid door ze in te snijden en littekens te veroorzaken. Tegenwoordig duikt het fenomeen ook in de westerse wereld op, maar bij de Mursi-stam is het al eeuwenlang een gebruik.

2. Zulu

By Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures / By Jean-Claude Hanon
Marvel/Wikimedia Commons By Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures / By Jean-Claude Hanon

Koningin Ramonda draagt de typische hoofdtooi van de Zulu-vrouwen. De hoeden worden overigens 'isicholo's' genoemd en worden gedragen door getrouwde vrouwen tijdens ceremonies.

3. Masai

By Viault / By Andreaambia
Marvel/Wikimedia Commons By Viault / By Andreaambia

De uniformen van de Dora Milaje, de strijdmacht die uitsluitend uit vrouwen bestaat, zijn duidelijk geïnspireerd op de kledij van de Masai in Kenya en Tanzania.

4. Basotho

By VirtualSteve / By User: Bgabel
Marvel/Wikimedia Commons By VirtualSteve / By User: Bgabel

Het deken dat W'Kabi om zijn schouders heeft hangen, lijkt erg op de stijl die de Basotho erop nahouden. 

5. Ndebele

By © Pierre André/By Fulya Pirim
Marvel/Wikimedia Commons By © Pierre André/By Fulya Pirim

De ringen die gebruikt worden om de nek uit te rekken, kennen we vooral van de Thaise 'giraffenvrouwen', maar ook in Afrika komen ze voor. De Ndebele in Zuid-Afrika en Zimbabwe gebruiken ze als statussymbool.

6. Himba

By Stralitzia /By Hans Stieglitz
Marvel/Wikimedia Commons By Stralitzia /By Hans Stieglitz

Deze haarstijl herken je ongetwijfeld uit een of andere reportage: de meisjes en vrouwen van de Himba-stam maken vlechten en smeren die dan in met geitenvet en oker. Ook hun huid smeren ze in, waardoor hun huid beschermd wordt tegen de zon en de typische rode kleur krijgt. Ze wassen zich overigens zelden of nooit.

7. Akan

By Dance Photographer - Brendan LallyMarkMysoe / By Adam Jones
Marvel/Wikimedia Commons By Dance Photographer - Brendan LallyMarkMysoe / By Adam Jones

De sjaal die koning T'Challa draagt, is geïnspireerd op de Kente-stoffen van de Akan-stam in Ghana. De print vertoont duidelijke gelijkenissen.

8. Karo

By Rod Waddington/By Alfred Weidinger
Marvel/Wikimedia Commons By Rod Waddington/By Alfred Weidinger

Heel wat Afrikaanse stammen beschilderen hun gezicht met witte verf, maar de stippen die prinses Shuri heeft, zie je vooral bij de Karo-stam.

9. Turkana

By DFID - UK Department for International Development / By Hannahlongole
Marvel/Wikimedia Commons By DFID - UK Department for International Development / By Hannahlongole

De typische kralen die je bij de Turkana-stam in Kenya ziet, vormden de inspiratie voor outfits van Nakia en Okoye.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino De Neef

  Dus behalve het open racisme geen originele inspiratie

 • jos beverke

  Hans ,Bingo.Volledig met je eens.Ik heb een derde van mijn beroepsleven in vreemde landen(o.a Afrika)doorgebracht.

 • Francinne Declerque

  Mooie kleuren, mooie mensen, niet in de film welteverstaan. De film zelf was vreselijk saai, gelukkig heb ik er niet voor betaald. Had wat het gevoel zoals bij die geflopte ghostbusterfilm met die drie saai preuten erin die grappig probeerden te zijn maar eigenlijk misselijkmakend slecht acteerden.

 • Jakke Troost

  Ik ben intussen al elf keer in Afrika geweest en kan de mening van gustaaf alleen maar bijtreden. Gewoon... prachtig !!!

 • Tiziana Troukens

  Hans, en jij wel zeker? Deze stammen bestaan nog steeds. Wie wil kan enkel naar de arme steden gaan en naar de westerse verpaupering kijken. Wie wil kan ook naar plattelandsstreken gaan en deze stammen op hun eigen ouderwetse manier zien overleven.