Na Duitsland stopt ook Frankrijk met wapenleveringen aan Turkije

Turkse soldaten rusten uit bij de Syrische grens.
REUTERS Turkse soldaten rusten uit bij de Syrische grens.
Frankrijk heeft zaterdag beslist de export naar Turkije stop te zetten van “oorlogsmateriaal dat ingezet kan worden in het noordoosten van Syrië”. De beslissing is een reactie op de militaire operatie die Turkije gestart is in Noord-Syrië tegen de Koerden. Eerder vandaag liet Duitsland weten eveneens te stoppen met de wapenlevering. 

“De beslissing gaat meteen in”, klinkt het in Frankrijk. Daarmee zit het land op dezelfde lijn als verschillende andere Europese landen. Zo maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas eerder al bekend dat de bondsregering geen goedkeuring meer zal geven voor wapenleveranties aan Turkije. Die wapens kunnen volgens Maas in Syrië ingezet worden.

Duitsland leverde vorig jaar voor 242,8 miljoen aan wapentuig aan Ankara en dit jaar ging al voor 184,1 miljoen naar Turkije. Volgens Maas heeft Berlijn sinds 2016 een zeer afgebakende lijn als het gaat om levering van wapens aan Turkije. Toen was een offensief door Turkije in de Syrische regio Afrin aanleiding om de leveringen te verminderen.

De Vlaamse regering kondigde donderdag aan voorlopig geen beslissingen meer te nemen over aanvragen van Turkije voor de levering van goederen die mogelijk militair gebruikt kunnen worden. 




11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Fiers

  En wapenfabrikant FN in Herstal? Dat ligt in Wallonië.Dus een federale kwestie.Regering van lopende zaken.Doe je mond open!Ik ben niet tegen wapenfabrikanten want Vlaanderen heeft er ook recht op.Maar oorlogszuchtige landen waaronder Turkije zou geen nieuwe wapens nog mogen krijgen.Erdoganneke zal wel ergens gaan zoeken.Een regelrechte psychopaat!!!

 • patrick geerinck

  oei straks moeten de turken met pijl en boog verderstrijden als ik dat hier zo hoor . vooruit de houtexport stoppen hebben ze geen pijlen. belachelijk gezever van de eu en usa .

 • Julien Van Wonterghem

  Gewoon Turkije helemaal boycotten. Alle import en export met dat land onmiddelijk stopzetten. Alle reizen naar Turkije afraden en zo nodig annuleren.

 • Karel Vanormelingen

  En de voorzitters van de pro Erdogan partijen beke en almaci zagen dat het goed was en niemand durft te zeggen dat dit gedaan werd door hun geliefde grijze wolven stamp die Aziaten uit de NATO en weiger nu eens hun eventuele toetreding tot de eu want dan volgt de ene exit na de andere

 • Lieve Geyter

  Jaja zogezegd ze schieten nog altijd met Duits/Frans materiaal sukkels er is een zwarte circuit en dat weet Merkel en Macron maar al te goed ze zullen hun wapens ook geleverd krijgen maar via een andere besteller. Gaan jullie iedereen nakijken ik dacht het niet. Geld en macht primeert nog altijd. Dus even de mensen wat wijs maken, ik dacht het niet.