Na dubbele borstamputatie en chemokuur krijgt Sarah (28) te horen dat ze nooit borstkanker heeft gehad

Sarah Boyle met haar zoontje Teddy. Later kreeg ze nog een zoontje, Louis.
Sarah Boyle Sarah Boyle met haar zoontje Teddy. Later kreeg ze nog een zoontje, Louis.
Sarah Boyle (28) is een gebroken vrouw. Maandenlang onderging ze chemotherapie waarna haar borsten werden geamputeerd - om dan naderhand te horen dat de diagnose verkeerd was en ze helemaal geen borstkanker had.

De wereld van de Britse vrouw uit Stoke-on-Trent stortte eind 2016 in elkaar toen ze van artsen vernam dat ze ernstig ziek was. Maar wat er in de daaropvolgende jaren gebeurde, zou haar nog meer traumatiseren.

Er moest volgens de dokters immers koste wat kost vermeden worden dat de kanker zou uitzaaien. Dus onderging Sarah meerdere sessies chemotherapie en ook een dubbele borstamputatie. Daarna volgde een borstreconstructie.

Biopsie

Pas in juli 2017 kwamen de behandelende artsen tot het besef dat er een fout was gemaakt. Het resultaat van de biopsie werd verkeerd gerapporteerd. Sarah had helemaal geen kanker en de zware behandelingen waren dus niet nodig geweest. De directie van het ziekenhuis excuseerde zich voor de verkeerde diagnose. Het ging om een “menselijke fout’”

“De afgelopen jaren waren heel zwaar voor me. Het feit dat men mij vertelde dat ik kanker had, was op zich al verschrikkelijk. Maar om dan te horen dat al die behandelingen en operaties onnodig waren, was pas echt traumatiserend voor mezelf en mijn gezin.”

Hoger risico

Bovendien ondervindt Sarah nog steeds de nadelige gevolgen van de behandelingen en heeft ze vernomen dat ze een hoger risico op kanker heeft door de borstreconstructie.

De vrouw vernam dat de kankerbehandelingen zouden kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Maar ze werd toch nog een tweede keer moeder. Ze kon evenwel geen borstvoeding geven aan kleine Louis.

“Schokkende zaak”

Sarah heeft een advocatenbureau ingeschakeld om te onderzoeken hoe dit is kunnen gebeuren. “Dit is een schokkende zaak waarbij een jonge moeder hartverscheurend nieuws heeft gekregen en zware behandelingen heeft moeten ondergaan die achteraf gezien niet nodig waren”, verklaarde advocate Sarah Sharples. “Het hele gebeuren heeft een enorme impact gehad op mijn cliënte op zo vele manieren. We willen nu nagaan of het ziekenhuis maatregelen heeft genomen om dergelijke drama’s in de toekomst te voorkomen’, luidde het.

“We maken ons evenzeer grote zorgen over het type implantaten dat werd gebruikt om de borsten van Sarah te reconstrueren. Er zijn berichten over het mogelijke verband met een zeldzame vorm van kanker.”

“Het is begrijpelijk dat onze cliënte met een aantal vragen zit die zo snel mogelijk moeten beantwoord worden.”
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny buyse

  Ik geloof daar geen snars van dat ze geen schade vergoeding zal krijgen. Een beetje menselijk blijven hé. Als morgen mijn rechter been moet afgezet worden en per vergissing amputeren ze de linker zou ik eens willen zien geen schade vergoeding te krijgen.

 • adam naaktgeboren

  Ze heeft lichamelijke schade en blijvende gevolgen voor haar gezondheid en toekomst. Er zijn fouten gemaakt op verschillende niveaus. Ziekenhuis zal er niet onderuit kunnen en de fouten zijn gemakkelijk te bewijzen. De vrouw die een behandeling moest krijgen is ofwel niet of veel te maat gestart, dus twee patiënten kunnen klacht neerleggen.

 • Leo Peeters -Duym

  Zou het ziekenhuis het niet aangedurfd hebben, niet gekund hebben of het niet gewild hebben dat deze gruwelijke fout in de doofpot belandde? Over hun ‘eerlijkheid’ stel ik me toch vragen (is het buiten hun wil uitgekomen?)

 • Juliette Francois

  Ofschoon preventie en onderzoeken noodzakelijk zijn, blijkt het soms mis te gaan door overdiagnose omdat de gezwellen niet altijd herkenbaar zijn. Romain, je reactie is harteloos en als je het artikel leest, is het bijlange niet zeker dat ze er bovenop komt.

 • Tania Van geit

  Iemand die ik ken heeft dit hier in België ook meegemaakt, wel geen borstamputatie wel 2 zware kuren chemo en uiteindelijk voor niets, is ook aan het licht gekomen Door een 2de opinie, maar begin eenst te procederen tegen een ziekenhuis, ze bieden enkel hun exuses aan en dat is het