Na drugs jaagt Duterte nu op communisten: “Ik richt een doodseskader op”

De Filipijnse president Rodrigo Duterte.
EPA De Filipijnse president Rodrigo Duterte.
Na zijn bloedige strijd tegen drugshandel en -gebruik, richt de Filipijnse president Rodrigo Duterte nu zijn pijlen op communistische rebellen. Hij kondigde de oprichting van een “doodseskader” aan.

Duterte verwees in een speech gisteren naar de rebellen van de New People’s Army (NPA), een communistische militie die sinds de jaren zestig in het land actief is. Volgens Duterte zullen de moordenaars van zijn ‘Duterte Death Squad’ de zogenaamde ‘sparrows’ van de NPA uitschakelen, die de communisten hebben ingezet om politieagenten te doden tijdens de jaren ‘70 en ‘80. Het is niet duidelijk of die ‘sparrows’ nog bestaan. 

Duterte meldde dat de speciale troepen toestemming hebben om te doden. “Als jullie er drie of vier zien, breng ze dan allemaal om”, sprak het staatshoofd.

Nadat Duterte in 2016 aan de macht kwam, begon hij een heksenjacht op alles wat met drugshandel en -gebruik te maken had. Niet alleen militairen en politie kwamen in actie, honderden drugsdealers en -gebruikers werden door burgers doodgeschoten.

De linkse groep Bayan zegt in een statement dat Duterte “een nieuwe moordtocht lanceert, tegen overheidscritici, mensenrechtenactivisten en alle anderen die hij als ‘rood’ bestempelt”. Volgens senator Antonio Trillanes heeft het vooral te maken met angst creëren. “Hij wil de Filipijnen bang maken met een nieuwe ronde moorden. Angst is de enige manier om mensen in de pas te houden.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric De landtsheer

  Men weet duidelijk niks over deze man. Of liever links? Links is fijn?

 • patrick geerinck

  geen woorden maar daden zonder veel gezever.

 • Hans Plas

  Angst creëren, dat is een universele manier, zowel door regeringen als in het bedrijfsleven.

 • Gino Denil

  Puur fascisme. Veel hersenlozers vallen daarvoor.

 • Peter Hegge

  Hij wordt zeer gewaardeerd door de Filipijnen.