Na de werkmarathons spoort Jack Ma van Alibaba zijn personeel nu ook aan om ‘seksmarathons’ te hebben

Jack Ma tijdens de ceremonie in Hangzhou, China.
Reuters Jack Ma tijdens de ceremonie in Hangzhou, China.
De oprichter van webgigant Alibaba en miljardair Jack Ma heeft bij een huwelijksceremonie zijn personeel opgeroepen om ‘elke dag seksmarathons te hebben’. Of ook: 996 op het werk, 669 thuis. Wablief?

Jack Ma (54), de rijkste man van China, sprak afgelopen vrijdag tijdens een grote jaarlijkse huwelijksceremonie, ‘Ali Day’ geheten. “Op het werk streven we het gedachtegoed van 996 na”, sprak Ma. “In het leven zouden we ‘669' moeten volgen.” Het getal 996 verwijst naar de 996-werkcultuur: van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds werken, 6 dagen per week. Jack Ma pleitte onlangs nog voor zo’n 72-urige werkweek: “Anders hoef je niet te solliciteren.”

Seks

Wat 669 is? “Zes dagen zes keer vrijen, waarbij langdurigheid de sleutel is”, vertelde Ma de 102 koppels die in bruidskleding bij de ceremonie aanwezig waren. Het woord ‘negen’ of ‘jiu’ is een homofoon (benaming voor een woord met verschillende betekenissen) dat ook ‘lang’ betekent.

Ma riep de koppels ook op zich voort te planten, omdat kinderen een betere investering zijn dan eigendommen. “De eerste KPI (key performance indicator) van het huwelijk is om resultaten te boeken. Er moeten producten komen. Wat is het product? Kinderen krijgen.” 

Het geboortecijfer van China daalt, en de groei van de economie stokt. In 2018 daalde het aantal geboren kinderen met 2 miljoen tot 15,23 miljoen - het laagste geboortecijfer sinds 1961, ondanks dat de eenkindpolitiek in 2016 overboord werd gezet.

Energie

De uitspraak is op de officiële website van Alibaba geplaatst via Weibo (een soort Twitter in China), met erbij een knipogende emoji die tot veel kritiek leidde. “Publiek een onzedelijke grap maken en die promoten - is dat verantwoord naar ondergeschikten? Duimen omlaag deze keer”, luidde een van de online commentaren. “Is dit grappig? Totaal niet”, schrijft een ander. “Wie op aarde heeft de energie voor 669 thuis na 996 op het werk?”, vraagt een ander zich af.

Succes

Terugkomend op de 996-werkcultuur die hij vorige maand aanbeval, noemde hij de lange werkdagen een ‘grote zegen’. “Veel bedrijven en veel mensen hebben niet de mogelijkheid om 996 te werken. Als je niet 996 werkt als je jong bent, wanneer kan je dan ooit 996 werken? Laat mij jullie vragen: als je niet meer tijd en energie aan je prestaties besteedt, hoe kun je dan het succes bereiken dat je wilt?” De Chinese arbeidswet schrijft voor dat de gemiddelde werkweek maximaal 40 uur bedraagt. 

Jack Ma.
AP Jack Ma.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  jack Ma is geen liberaal. Een liberaal bepaald niet wat andere mensen moeten doen.

 • Gino Denil

  Wanneer bedrijven een sekte worden. En hun werknemers slaven. De droom van elke neoliberaal.

 • Erwin Werwaarts

  Mijnheer Ma spreekt zich onbewust tegen . Hard werken leidt tot welvaart , en dat doet het geboortecijfer juist dalen (zoals overal in de welvarende landen) , wat natuurlijk het tegengestelde is van kinderen produceren . Nu na China ook nog India welvarend maken , en de overbevolking zal al een pak dalen .

 • pol van de velde

  Zot van glorie is die man. Als meer kinderen krijgen nodig is om de economie steeds te laten groeien zijn we wel verkeerd bezig en gaan we zelf zorgen voor onze ondergang. Zelfs de super elite moet er dan aan geloven.

 • Ronny Verdoodt

  Kan het nog zotter...