Na de tsunami en aardbevingen, veroorzaken moessonregens extra ellende in Sulawesi: Rode Kruis bereidt zich voor om nog meer noodhulp te bieden

AP
Na twee zware aardbevingen, een tsunami en 643 naschokken in drie weken staat de bewoners van het Indonesische eiland Sulawesi nieuwe ellende te wachten in de vorm van de moessonregens. Het Rode Kruis bereidt zich dan ook voor om de inwoners van het Indonesische eiland Sulawesi (blijven) bij te staan. 

Al meer dan drie weken biedt het Rode Kruis hulp aan de getroffen inwoners van het rampgebied. Er zijn al veel mensen geholpen, maar hulp blijft ook vandaag nog van levensbelang, zo zegt de organisatie. 4.600 gezinnen hebben al hulpgoederen (dekens, tentzeilen, slaapmatjes, waterkruiken, keuken- en hygiënekits,...) ontvangen en nog eens 215 ton hulpmateriaal is onderweg. 

Moessonregens

De organisatie maakt zich ondertussen op voor een nieuwe golf van verhoogde nood aan hulpverlening. Het regenseizoen start binnen minder dan een maand en dat gaat gepaard met hevige moessonregens. In de huidige ravage van de aardbevingen en de tsunami van 28 september veroorzaakt dat extra ellende. 

De dreiging van de hevige regenbuien maakt het opzetten van tenten voor het lokale Rode Kruis nu topprioriteit. Zo kunnen de bewoners van de getroffen gebieden zich beschermen tegen regen, vochtigheid en wind. Het Indonesische Rode Kruis zal zijn medische diensten uitbreiden en richtte daarom al een extra veldkliniek op in Sirenja met dokters, verplegers en verloskundigen. 

Noodhulpfonds

Het Internationale Rode Kruis (IFRC) lanceerde een oproep voor 19 miljoen euro om zowel de bewoners van Sulawesi als die van Lombok, de regio die eerder door een aardbeving getroffen werd, te kunnen helpen. Rode Kruis-Vlaanderen maakte daarop meteen 100.000 euro vrij uit zijn met eigen middelen aangelegde noodhulpfonds. 

Daarnaast zamelde het Rode Kruis samen met de andere leden van Consortium 12-12 tot nu toe 2,5 miljoen euro in om de lokale hulporganisaties ter plekke te ondersteunen. Dat geld is broodnodig om de meer dan 87.000 mensen die zijn moeten vluchten, te helpen om de draad opnieuw op te pikken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.