Na de spacecake, de space-vote in Maastricht

UNKNOWN
De veertien coffeeshops in Maastricht hebben voor hun vaste klanten op 9 juni een gratis joint klaarliggen als ze op die dag zijn gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders Maastricht.

"We hopen met het gratis jointje onze klanten te verleiden om in elk geval te gaan stemmen, want de meeste cannabisgebruikers zijn erg lui als het om stemmen gaat", lichtte Josemans toe. Hij benadrukt dat de actie symbolisch is bedoeld. "We kunnen niet controleren of ze echt zijn gaan stemmen."
 
De Maastrichtse coffeeshops zien niets in de aangekondigde sluiting door coffeeshops op 9 juni in andere steden. "Wij geloven niet dat je klanten daarmee kunt dwingen om te gaan stemmen."
 
Het CDA vindt uitdelen van joints "onverantwoord". Kamerlid Cisca Joldersma heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gevraagd of deze coffeeshops kunnen worden gesloten, omdat ze zich niet aan de afspraken houden. De christendemocraten hebben sowieso weinig op met het gedoogbeleid voor softdrugs. Joldersma zei eerder dat de coffeeshops die de deuren sluiten op de verkiezingsdag, ook best wat langer dicht mogen blijven. (belga/odbs)