Na de ondergang van het kalifaat: terreurgroep IS claimt eigen “provincie” in India

IS doodt ook soldaten in Nigeria

IS verloor dit voorjaar al zijn grondgebied in Syrië.
AFP IS verloor dit voorjaar al zijn grondgebied in Syrië.
Terreurgroep IS zegt dat het voor het eerst een “provincie” heeft opgericht in India. Dat gebeurde na een vuurgevecht met Indiase troepen in de noordelijke regio Kashmir. IS werd begin dit jaar nog verslagen in Syrië, waar het zijn zelf uitgeroepen kalifaat volledig kwijtspeelde.

Het persbureau van IS, Amaq, vaardigde gisterenavond een mededeling uit waarin het claimt een “provincie” te hebben opgericht in Kashmir. Volgens Amaq volgde dat op een clash tussen islamistische strijders en de Indiase politie in het dorp Amshipora. De mededeling komt overeen met een bericht van de politie die gisteren zei dat een militant bij een vuurgevecht is gedood. 

Of IS echt opnieuw grondgebied heeft kunnen veroveren nadat het dit voorjaar zijn laatste bolwerk in Syrië is kwijtgeraakt, valt te betwijfelen. Volgens experts is het uitroepen van de ‘provincie' pure propaganda in een poging van IS om zichzelf en zijn aanhangers moed in te spreken. IS claimde onlangs ook de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Pasen in Sri Lanka, waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen. 

Maar “het oprichten van een ‘provincie' in een regio waar ze niets hebben dat ook maar in de verste verte op een bestuur lijkt, is absurd”, zegt Rita Katz, directeur van de SITE Intel Groep, dat islamistische extremisten opvolgt. “Toch moeten we het niet volledig afschrijven. De wereld mag hier wel eens over met zijn ogen rollen, maar voor jihadisten in deze kwetsbare regio kan het een aansporing zijn de basis te leggen voor een nieuw kalifaat.”

De gedode militant, Ishfaq Ahmad Sofi, was eerder lid van verschillende separatistische groeperingen in Kashmir voor hij trouw zweerde aan IS, zegt een Indiase legerofficier aan Reuters. Hij werd verdacht van verschillende granaataanvallen op veiligheidsagenten in de regio. De veiligheidsdiensten ontkennen dat er aan hun kanten gewonden vielen bij het gevecht. “Dit was een ‘propere’ operatie en er vielen geen andere gewonden”, aldus een politiewoordvoerder. Het leger gaat er zelfs vanuit dat Sofi mogelijk de enig overbleven IS-militant was in Kashmir. 

Nigeriaanse soldaten gedood

In het Afrikaanse land Nigeria heeft IS ondertussen ook elf soldaten gedood bij een aanval op de stad Gajiganna in het noordoosten van het land. De terroristische groep bracht informatie over de aanslag naar buiten op de eigen nieuwskanalen. Later werd de aanval bevestigd door ziekenhuismedewerkers uit de regio. Het dodental is niet bevestigd.

De terroristen reden rond 18.30 uur Gajiganna binnen op motoren. In de stad openden ze het vuur op burgers en soldaten. Het Nigeriaanse leger riep hulp in van nabij gelegerde soldaten en militaire vliegtuigen. De IS-strijders gingen op de vlucht voor de toegesnelde luchtsteun.

IS heeft foto’s gepubliceerd die naar eigen zeggen tijdens de aanval zijn genomen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • karel vanbiestraka

    India heeft na China, Rusland en de VS het sterkste leger ter wereld, dit zou heel naief zijn van IS.

  • Dirk Bytebier

    Onbegrijpelijk dat de wereld daar op toekijkt en hier niks aan doet .