Na de kritiek op paus Franciscus die geen handkus wil: “Gewoon kwestie van hygiëne”

Archiefbeeld.
REUTERS Archiefbeeld.
Het Vaticaan heeft opgehelderd waarom paus Franciscus tijdens een audiëntie zijn hand wegtrok toen mensen zijn ring wilden kussen. “Het was gewoon een kwestie van hygiëne”, stelt een woordvoerder van de Heilige Stoel nadat beelden van het incident de wereld over waren gegaan.

In filmpjes van het voorval, die online massaal zijn bekeken, is te zien hoe mensen in het Italiaanse Loreto om beurten voor paus Franciscus knielen en proberen zijn ring te kussen. De 82-jarige kerkvorst is daar duidelijk niet van gediend en trekt herhaaldelijk zijn hand weg. Dat leidde tot hilariteit, maar ook tot kritiek. Critici verweten de paus het niet zo nauw te nemen met een kerkelijke traditie.

Franciscus had volgens zijn woordvoerder juist het beste voor met de gelovigen. Hij wilde alleen voorkomen dat hij bacteriën zou verspreiden, omdat mensen kort na elkaar voor hem knielden. De paus zou wel toestaan dat kleine groepjes mensen zijn hand of ring kussen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guido vermeyen

    Als ik koks zie in het eten wroeten met hun vingers, met een ring aan, kan ik een walging niet onderdrukken...doe dat af.bacteriën onder die ring en schilfers van dode huid en talg....smakelijk !

  • Pedewe Van Zele

    Vieze ring. Ik weet niet waarom die moet gekust worden.

  • rik lagrou

    Waarom leert niet aan die smetvrees om handschoenen aan te doen Je gaat 50 keer naar dokter geen oplossing kan geven om handschoen Zelfde voor Paus Dat iemand doorgeeft draag handschoen --P Franciscus! Je krijgt product ingespoten mogelijk besmettelijk voor zwanger of lage weerstand niet zeggen draag handschoen ??,Waarom kan men dit niet zeggen ????