Ga naar de mobiele website
^ Top

Na de groene rivier en het fuchsia kraantjeswater nu ook het roze meer

Parks Victoria
Het meer van Westgate Park, een zoutmeer in de Australische stad Melbourne is volledig roze gekleurd door een combinatie van zonlicht, warme temperaturen en weinig regenval. Inwoners en toeristen worden aangeraden om niet in aanraking te komen met het water.

Parks Victoria

De schuldige van de roze verkleuring is een algensoort die op de bodem van het meer groeit en een rood pigment produceert als reactie op de extreem hoge zoutwaarden in het meer.

"Geniet van het uitzicht, maar we raden je aan om niet in contact te komen met het water," zegt het parkbeheer Parks Victoria.

Mark Norman, hoofdwetenschapper natuurbeheer bij Parks Victoria zegt dat de verkleuring te wijten is aan de onschadelijke algensoort dunalliela. "Het is volledig natuurlijk," zegt hij. "We krijgen vaak opmerkingen dat het eruitziet als een industrieel ongeval met roze verf."

Hoewel het water niet gevaarlijk is, raadt Norman toch af om erin te zwemmen, omdat het erg zout en modderig is. "Het zout zou over je hele lichaam opdrogen als harde kristallen. Het zou ook pijnlijk zijn voor je ogen, alsof je zout recht in je ogen strooit," zei hij.

Het parkbestuur verwacht dat het water weer blauw zal kleuren wanneer het weer frisser wordt en weer gaat regenen.

Het bizarre fenomeen werd ook al waargenomen in het Spaanse Salina de Torrevieja, Canada's Dusty Rose Lake en het Senegalese meer Retba.

Eerder deze maand brak er in Andorra nog paniek uit omdat het water van de Valira-rivier fluogroen kleurde. Deze week schrokken inwoners van het Canadese dorpje Onoway zich een buil toen het kraantjeswater plots fluoroze kleurde.

Een zoutmeer in het Spaanse Torrevieja kent dezelfde verkleuring als het meer van Westgate Park.
thinkstock Een zoutmeer in het Spaanse Torrevieja kent dezelfde verkleuring als het meer van Westgate Park.
Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    Waarschijnlijk een reactie van de criminele Belgische sossen die ooit in dit water hebben vertoeft.

  • watisdat ditkanniet

    Nee de oorzaak is afkomstig door iets die verkeerd gelopen in in een waterzuiveringsstation waardoor er een stof in het water kwam...hln geeft weer verkeerde info...en de autoriteiten roepen zoals altijd de mensen oo kalm te blijven ( want t is niet schadelijk ) zeggen ze om hun in te dekken....

Gesponsord

Meld een bug