Na de aardbevingen: Nederlandse premier biedt Groningers excuses aan

De Nederlandse premier Mark Rutte bij zijn toespraak waarin hij zich richt aan de inwoners van de provincie Groningen.
ANP De Nederlandse premier Mark Rutte bij zijn toespraak waarin hij zich richt aan de inwoners van de provincie Groningen.
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft namens zijn regering excuses aangeboden aan de Groningers voor de aanpak van aardbevingen als gevolg van de gaswinning in hun provincie. 

Toen het kabinet in 2012 voor het eerst serieus werk ging maken van schadeafhandeling en versterking van gebouwen, heeft het "vanaf het begin volstrekt onderschat welke enorme opgave voor ons lag", zegt Rutte in de Tweede Kamer.

Rutte noemde de gebeurtenissen in Groningen, dat door de jaren heen getroffen werd door talloze aardbevingen, "een crisis in slow motion". Toen eindelijk werd onderkend dat de gaswinning zulke grote problemen veroorzaakte, is bovendien in de aanpak veel te lang de nadruk gelegd op "precisie en juridische zekerheid". Dat is "simpelweg ten koste gegaan van de snelheid", aldus de minister-president.

Ook Rutte zou "het liefst vandaag nog" de gaskraan helemaal dichtdraaien. "Maar dat gaat niet. Als je het te snel doet en er komt een koude winter, dan loop je risico's met leveringszekerheid." Ook Rutte zou “het liefst vandaag nog” de gaskraan helemaal dichtdraaien. “Maar dat gaat niet. Als je het te snel doet en er komt een koude winter, dan loop je risico’s met leveringszekerheid.” Hij benadrukte dat het kabinet “geen financieel motief” heeft om langer Gronings gas te blijven oppompen. Tegelijkertijd is er “geen toverstok” om alle problemen in één keer op te lossen.

Oppositiepartijen reageerden over het algemeen met instemming. Kamerlid Sandra Beckerman van de extreemlinkse SP  stelt vast dat Rutte met zijn excuses “diep door het stof is gegaan”. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren noemde de woorden van de premier “ruiterlijk en historisch”.  Alexander Kops van de PVV, de partij van Geert Wilders, daarentegen betichtte de premier van “gladde praatjes”.

De Kamer vraagt zich wel af wat Rutte nu precies anders wil gaan doen, nu hij erkend heeft dat de aanpak tot dusver niet deugde. De premier verwees daarop naar de snellere aanpak van de schadeafhandeling en versterking die verantwoordelijk minister Eric Wiebes (Economische Zaken) eerder deze week aankondigde. Hij noemde dat “een heel verstandig en fatsoenlijk voorstel”.

3,4 op de schaal van Richter

Vorige maand op 22 mei werd Groningen 's ochtends vroeg getroffen door een beving met de kracht van 3,4 op de schaal van Richter, de op twee na zwaarste aardbeving tot dusver.  Het epicentrum lag in het dorp Westerwijtwerd, dat op ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van provinciehoofdstad Groningen ligt.

 Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving met een kracht van 3.4. Het is de op twee na zwaarste beving in de provincie Groningen als gevolg van de gaswinning.
ANP Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving met een kracht van 3.4. Het is de op twee na zwaarste beving in de provincie Groningen als gevolg van de gaswinning.
De Nederlandse ministers Wiebes (centraal) en Ollongren (links) brachten een dag na de beving een 
 bezoek aan Westerwijtwerd. Ze werden opgewacht door boze en verontruste bewoners.
ANP De Nederlandse ministers Wiebes (centraal) en Ollongren (links) brachten een dag na de beving een bezoek aan Westerwijtwerd. Ze werden opgewacht door boze en verontruste bewoners.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.