Na Catalonië: Servië eist Kosovo-conferentie

 Ivica Dacic, minister van Buitenlandse Zaken in Servië
AP Ivica Dacic, minister van Buitenlandse Zaken in Servië
Na het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië doet Servië een nieuwe poging om een oplossing te vinden voor zijn afvallige voormalige provincie Kosovo. "Als Spanje kan vechten voor zijn Catalonië-concept, dan kunnen wij Serviërs ook voor ons land strijden'', citeerde de regeringskrant Novosti zaterdag in Belgrado minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic. 

De minister van Buitenlandse Zaken riep op tot een internationale conferentie om het decennia-oude probleem met Kosovo op te lossen.

Het vrijwel uitsluitend door Albanezen bewoonde Kosovo scheidde zich bijna tien jaar geleden van Servië af en wordt intussen als onafhankelijk land erkend door ongeveer 110 staten, waaronder de Verenigde Staten, België en Nederland. Spanje erkende Kosovo overigens niet. Servië accepteert de internationale erkenning niet en eist zijn voormalige provincie terug.

Bemiddeling EU

In 1999 dwongen NAVO-bombardementen Servische milities zich terug te trekken uit Kosovo. Eerder hadden Serviërs met grof geweld rond 800.000 Albanezen het land uitgedreven. De EU probeert al jarenlang vrijwel tevergeefs te bemiddelen tussen Servië en Kosovo.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivan Smissen

  Ze hebben gelijk. Als Catalonië manu militari door Spaans staatsgeweld bij Spanje gehouden wordt, dan heeft Servië ook het recht om met militairen Kosovo binnen te vallen. Wat is het verschil? In beide gevallen gaat het om onderdrukking van de volkswil!

 • george patrick martou

  2 maten en 2 gewichten ! zolang ze usa kunnen plezieren is alles goed voor europa, ook zichzelf intern kapot bekonkurreren en kapot laten overspoelen door vluchtelingen ! triestig europa, idiote politieke leiders ! idem Cyprus waar turken zitten !

 • Pieter De Ruyter

  Ik begrijp het ook niet we erkennen Kosovo (terecht) dat na een bloedige oorlog zich afscheidde maar weigeren het Democratische afgescheurde Catalonië te erkennen.

 • Dirk Van Overmeire

  Ja mensen... het begint overal te stinken, sinds het Catalonië affaire. De EU staat op de rand van de afgrond... en maar best ook. Het is een verslindende mastodont voor de gewone werkende burger. Regeltjes worden opgelegd door een bende nietsnutten en als schoothondjes uitgevoerd door de aangesloten landen bij de EU. Vlug een referendum wie bij de EU wil blijven. Je zou verschieten van de uitslag.

 • Paul Vandekerckhove

  De EU heeft zelf de Doos van Pandora geopend met zich overal te gaan bemoeien ...