Na boze Trumptweet schorten VS nu ook echt hulp aan Pakistan op: "Veilige haven voor terroristen waar wij op jagen"

AP
De VS schorten hulp aan Pakistan op omdat dat land zou nalaten voldoende te doen tegen de Afghaanse taliban. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dit vandaag bekend zonder aan te geven welke hulp er precies wordt opgeschort en om hoeveel geld het gaat. Andere bronnen spraken van militaire hulp ter waarde van meer dan 250 miljoen dollar (211 miljoen euro).

De Amerikaanse president Donald Trump is op nieuwjaarsdag fel uitgevaren tegen bondgenoot Pakistan. Hij tweette dat zijn land gek genoeg in de afgelopen vijftien jaar meer dan 33 miljard dollar (27,5 miljard euro) aan hulp heeft geschonken en dat de VS er niets voor terugkrijgen. "Ze hebben ons enkel leugens en bedrog toebedeeld terwijl ze denken dat onze leiders gek zijn. Ze vormen een veilige haven voor de terroristen waar wij in Afghanistan op jagen. Niet langer!''

Washington verwijt Islamabad al heel lang geen loyale bondgenoot te zijn in de slepende strijd tegen de islamitische extremisten en krijgsheren in Afghanistan. Pakistan zou ook de extremisten in eigen land slechts met fluwelen handschoenen aanpakken. In augustus had de regering in Washington zich al bereid verklaard om 255 miljoen dollar aan militaire steun aan Pakistan te herroepen. 

De ondersteuning blijft onthouden tot de Pakistaanse regering duidelijke maatregelen treft tegen de taliban in Afghanistan en het met haar verbonden Hakkani-netwerk, aldus woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, vandaag in Washington.

Leden van de Islamitische politieke partij Jamiat Ulma-e-Islam staken vandaag een Amerikaanse vlag in brand tijdens een anti-VS-protest in Quetta.
EPA Leden van de Islamitische politieke partij Jamiat Ulma-e-Islam staken vandaag een Amerikaanse vlag in brand tijdens een anti-VS-protest in Quetta.20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Laurent Van De Velde

  Kun je hem ongelijk geven?

 • Cédric Nuyts

  aan de reacties te zien weten mensen echt niet wat er werkelijk achter de schermen gebeurd. zoek eens op hoe het financieel bankensysteem van amerika echt werkt. weet je ineens hoe corrupt de hele overheid is. alles wat de amerikanen zeggen of doen is 1 grote leugen

 • jurgen hens

  Ni slecht nu nog wat milieubewuster denken. En het komt goed. Maar die steunen Trumpie waarschijnlijk te veel financieel. Er gaan toch nog verassingen komen. Deze ambtstermijn. Uiteindelijk heeft hij alleen maar de drang om geliefd te worden. Niks politiek geweten. Maar dat groeid soms gestaag. We zien wel. Momenteel milieu. Dat is belangrijk. Tot we een nieuwe planeet hebben om te kloniseren. En dan liefst wat milieubewuster.

 • Luc D'haese

  Net als hier loont haatpredikers, samen de dieperik in. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Hitler is reeds langer niet alleen op het podium.

 • Francinne Declerque

  Prachtig, al met al doet hij het niet slecht de Dow-Jones door de 25.000 punten, dus zijn economie trekt aan en daarmee ook de rest van de in het slop geraakte wereld economieën. Zijn stijl interesseert me niet, enkel de resultaten, nu ook die gore schurkkenstaat Pakistan een les in nederigheid krijgt mag hij de rest van het Midden-Oosten, Turkije en de andere agressievelingen aanpakken.