Na bosbranden in Australië: nu wolkbreuken, overstromingen en tropische cycloon

Een overstroomde straat in Byron Bay.
BALLINA SURF via REUTERS Een overstroomde straat in Byron Bay.
Na verscheidene maanden van ongeziene bosbranden, wordt Australië nu getroffen door wolkbreuken en bereidt het land zich voor op een tropische cycloon van categorie 4.

Vrijdag maakte de brandweer van de staat Nieuw-Zuid-Wales nog haar opluchting kenbaar over een aankomend regenfront, aangezien er nog steeds een veertigtal vuurhaarden woedt. De staat is dan ook zwaar getroffen door de bosbranden. Zaterdag besliste brandweerverantwoordelijke Shane Fitzsimmons echter dat de prioriteiten worden herzien van de branden naar overstromingen.

Chaotische taferelen

Al 48 uur kampt het oosten van Australië met hevige regenval, wat nieuwe chaotische taferelen veroorzaakt in de regio's rond Sydney. Een vijftigtal voertuigen staat vast door ondergelopen wegen in de omgeving van de stad. De straten van badstad Byron Bay staan eveneens onder water.


De Australische weerdienst voorspelt windsnelheden tot 90 kilometer per uur, buitengewoon hoogtij en risico op overstromingen. In drie dagen tijd wordt bijna 300 millimeter neerslag verwacht in een deel van het land waar al maanden droogte heerst en waar enkele plaatsen met tekorten begonnen te kampen. Hoewel de regen welkom is, dreigen de gevolgen van de bosbranden echter ook gevaarlijke overstromingen te veroorzaken.

In West-Australië wordt zaterdag ook de tropische cycloon Damien verwacht, met rukwinden tot 230 kilometer per uur en veel neerslag, aldus nog de Australische weerdienst. De cycloon is nu nog ingeschaald op categorie 3 en nadert de kust. Maar de cycloon zal naar verwachting aan kracht winnen en uitgroeien tot categorie 4.

EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.