Na Belgisch-Duitse VN-resolutie voor hulp aan Syrië ook Russisch tegenvoorstel weggestemd

Een Syrisch jongetje zit naast hulpgoederen in een vluchtelingenkamp in het stadje Mehmediye aan de Syrisch-Turkse grens. Archiefbeeld.
AFP Een Syrisch jongetje zit naast hulpgoederen in een vluchtelingenkamp in het stadje Mehmediye aan de Syrisch-Turkse grens. Archiefbeeld.
Een Russisch tegenvoorstel voor de voortzetting van humanitaire hulp aan Syrië heeft het woensdag binnen de VN-Veiligheidsraad niet gehaald. Dinsdag was een Duits-Belgisch voorstel al op een veto van Rusland en China gebotst.

De Belgisch-Duitse resolutie moest een verlenging met een jaar van de humanitaire hulp aan Syrië via twee grensovergangen mogelijk maken. 

Rusland wil slechts een beperkte verlenging met zes maanden, aan slechts één grensovergang. Maar het Russisch voorstel werd weggestemd. Onder meer België zou hebben tegengestemd. Volgens diplomaten zouden België en Duitsland nu een nieuwe voorstel willen indienen. 

Tegen ten laatste vrijdag lokale tijd moet een oplossing gevonden worden - dan loopt de huidige resolutie over grensoverschrijdende hulp aan Syrië af.

Sinds 2014 mogen de Verenigde Naties humanitaire hulp leveren via grensovergangen in delen van Syrië die niet worden gecontroleerd door president Bashar al-Assad. Miljoenen burgers zijn afhankelijk van de hulp.