Na Auschwitz-kerstspullen op Amazon: Bol.com stopt verkoop muurdecoratie van Auschwitz

 In navolging van Amazon heeft ook Bol.com decoraties met afbeeldingen van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau uit de verkoop gehaald. Het gaat bij Bol.com om wanddecoraties van canvas of hout.
Bol.com In navolging van Amazon heeft ook Bol.com decoraties met afbeeldingen van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau uit de verkoop gehaald. Het gaat bij Bol.com om wanddecoraties van canvas of hout.
Op Bol.com bleken meerdere muurdecoraties te koop met afbeeldingen van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Dat ontdekte De Telegraaf vandaag. Eerder kwam ook al de Amerikaanse verkoopsite Amazon onder vuur te liggen voor het te koop aanbieden van kerstdecoraties met foto’s van het uitroeiingskamp.

Amazon maakte bekend de kerstdecoratie met afbeeldingen uit het concentratiekamp offline te halen na klachten van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. 

Versieringen en flessenopener

Het museum klaagde afgelopen weekend op Twitter en Facebook over hangende porseleinen versieringen in de vorm van sterren en klokken, met beelden van het kamp. Het museum nam ook aanstoot aan een flessenopener met gelijkaardige beelden. Het noemde die “zorgwekkend en onrespectvol”. “Wat is er toch mis met de mensen?”, klonk het onder meer vol afschuw in reacties op de posts. “Wie zou zoiets willen kopen of zelfs maar willen máken?”

Ook bol.com stopt verkoop

Voorlopig leek maar een enkeling zich druk te maken over de wanddecoraties bij Bol.com, stelde De Telegraaf. Maar de online reus voelde de bui duidelijk hangen en ging over tot actie. “We snappen de verbijstering en hebben dit meteen neergelegd bij de collega’s die over woondecoratie gaan”, reageerde Bol.com op Twitter. “We vragen hen om de verkooppartner hierop aan te spreken en dit aanbod offline te halen.”

Inmiddels bevestigt Bol.com in navolging van Amazon de decoraties met afbeeldingen van Auschwitz-Birkenau uit de verkoop te halen, laat de webshop weten. 

Bol.com zegt dat de artikelen als “misplaatst en kwetsend” worden ervaren door de webshop. “Daarom hebben wij verkooppartner MuchoWow gevraagd dit offline te halen. Binnen het geautomatiseerde systeem waar zij mee werken, is dit over het hoofd gezien.” MuchoWow biedt excuses aan aan iedereen die dit als kwetsend heeft ervaren, klinkt het nog.

De concentratie- en vernietigingskampen die de nazi-bezetters bouwden rond Auschwitz staan symbool voor de Holocaust. Nazi-Duitsland roeide er op een systematische manier ongeveer 6 miljoen Joden uit. Het Rode Leger van de Sovjetunie bevrijdde het kamp in 1945 en vond er ongeveer 7.000 overlevenden. 

Bekijk ook: Amazon onder vuur voor verkoop Auschwitz-kerstdecoratie

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Toran Korshnah

    Ik ga daar ooit naartoe. Mijn vader is geweest en het schijnt indrukwekkend te zijn. Wat daar gebeurd is mag nooit vergeten worden.

  • Anne Jacobs

    Ongelooflijk, dit kan toch niet!

  • Frank Vermeesch

    eerlijk gezegd de foto's zijn goed om te herdenken ,erover een documentaire te maken maar om die als gadget te kopen ?????? dat is er over shame voor de mensen die dit gegeven hebben uitgebuit om geld te verdienen