Na acht jaar cel is medeoprichter van taliban terug op vrije voeten

Mullah Abdul Ghani Baradar
Photonews Mullah Abdul Ghani Baradar
Een van de kopstukken van de Afghaanse taliban is terug op vrije voeten. Mullah Abdul Ghani Baradar is medeoprichter van de talibanbeweging en werd tot nu toe in Pakistan vastgehouden. Deze week stemde de regering in met zijn vrijlating in het kader van vredesonderhandelingen.

In 2010 werd Baradar gearresteerd door de Pakistaanse geheime dienst (ISI) en de Amerikaanse CIA, acht jaar later wordt hij vrijgelaten als gevolg van de vredesonderhandelingen met de taliban. Afghanistan hoopt immers dat ze de islamitische beweging mee aan de onderhandelingstafel krijgen indien ze enkele toegevingen doen. Dat alles om een einde te maken aan de guerrilla die al jaren woedt in zowel Afghanistan als Pakistan. Na de val van het regime vluchtten vele leden van de fundamentalistische beweging immers naar buurland Pakistan.

Internationale inmenging
Ook Qatar vroeg, net zoals Afghanistan, om de vrijlating van Baradar. In Qatar is een soort politieke ambassade van de taliban gevestigd waardoor zij ook betrokken zijn bij het conflict. Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, minister van Buitenlandse Zaken in Qatar, bezocht de Pakistaanse premier vorige week en zou toen gevraagd hebben om het voormalig lid van de taliban vrij te laten.

Ook de Verenigde Staten zouden verzocht hebben om de man vrij te laten om zo de vredesonderhandelingen te vergemakkelijken. Daarbij speelt de timing een grote rol. De onderhandelingen zouden een cruciaal punt bereikt hebben en de vrijlating van zo’n belangrijk figuur levert misschien resultaat op. Althans dat hoopt men.

Vier oprichters 

Abdul Ghani Baradar is een van de vier mannen, waaronder met Mohammed Omar, die de taliban in 1994 oprichtten. Hij vulde tal van belangrijke sleutelposities in toen de taliban het voor het zeggen had in Afghanistan (1996-2001). Na de val van het regime vluchtte hij, net zoals vele anderen, naar Pakistan. Daar wisten geheime diensten hem te vatten.

“Baradar is een zeer ervaren militaire strateeg. Hij speelde een aanzienlijke rol in de opstand van enkele jaren geleden”, waarschuwen experts. De strateeg zou terug herenigd zijn met zijn familie in Afghanistan. Wat hij vervolgens zal doen, is voorlopig een mysterie. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guy perain

  ''Afghanistan hoopt immers dat ze de islamitische beweging mee aan de onderhandelingstafel krijgen'' Droom maar verder!! Nog een paar duizend slachtoffers bij!!

 • Rania Desaegher

  Nu kan hij asiel vragen in België, er zijn hier steeds advocaten te vinden om dit soort mensen te verdedigen en in de afspraak kunnen zij dan uitleggen waarom.

 • Bart Duchateau

  Binnekort vliegt em weer ne toren of twee binnen of iets dergelijks. Dat geef ik u op een blaadje. Zijn ze nu helemaal zot geworden? Ze 'hopen' dat zijn veijlating iets zal oplossen... TEUTEGERARD!!! En dat geef ik u ook op een blaadje. Die mens zal altijd een gevaar blijven.

 • Marcus Camps

  Massamoordenaar die na acht jaar vrijkomt. Bizar. Ik vertrouw Pakistan voor geen haar.

 • Jean Lindebrings

  Sukkelaars, binnenkort kun je 'm weer gaan zoeken ...