Na 44 zwangerschappen mag ‘meest vruchtbare vrouw van Oeganda’ van artsen geen kinderen meer krijgen

Mariam Nabatanzi met enkele van haar 38 kinderen.
Facebook Mariam Nabatanzi met enkele van haar 38 kinderen.
Mariam Nabatanzi is een Oegandese van veertig die van de artsen geen kinderen meer mag krijgen. Nabatanzi had op haar 36ste al 44 baby’s op de wereld gezet. Maar haar baarmoeder is nu “geknipt”, waardoor het nu echt bij die 44 zal blijven.

Mariam Nabatanzi wordt in Oeganda - een land met een gemiddeld vruchtbaarheidscijfer van 5,6 kinderen per inwoonster - de “meest vruchtbare vrouw” genoemd. Over heel de wereld genomen ligt het gemiddelde op 2,4 kinderen per vrouw. Mariam Nabatanzi is dan ook genetisch voorbestemd om makkelijk zwanger te worden. Ze zou “ongewoon grote eierstokken” hebben. Volgens gynaecoloog Charles Kiggundu “komen er per cyclus verscheidene eicellen vrij” bij Mariam, “waardoor de kans op meerlingen aanzienlijk toeneemt”. ‘De pil’ nemen werd haar afgeraden wegens gezondheidsrisico’s.

Al op haar twaalfde werd Mariam Nabatanzi uitgehuwelijkt aan een veertigjarige man. Een jaar later beviel de toen amper dertienjarige Mariam van haar eerste tweeling. Er zouden nog vijf tweelingen volgen, én ook nog eens vier drielingen en vijf vierlingen. Opgeteld dus 44 kindjes, van wie er helaas zes overleden. Ook bij haar laatste zwangerschap drie jaar geleden traden er complicaties op. Een van de twee kindjes van haar zesde tweeling stierf toen.

Mariam Nabatanzi (rood haar) met een deel van haar kroost, bij het gezin thuis in Kasawo.
REUTERS Mariam Nabatanzi (rood haar) met een deel van haar kroost, bij het gezin thuis in Kasawo.

Nu bijna vier jaar geleden liet haar echtgenoot de moeder met haar 38 kinderen zitten. Ze moest het alleen rooien en kwam zo in de armoede terecht. De naam van haar man is sindsdien een vloek geworden. Mariam woont met haar kroost tussen de koffieplantages, op 50 km ten noorden van Kampala, in vier schamele huisjes. Ze deed alle soorten jobs om aan geld te geraken: van kapster over het brouwen van gin tot het verkopen van geneeskundige kruiden. Maar het is lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Haar oudste zoon, Ivan Kibuka (23), moest van de middelbare school af omdat er geen geld voor was.

Mariam wenste al van in haar jonge jaren een groot gezin. Een tragedie lag aan de basis. Drie dagen na haar geboorte trapte haar mama het af: ze liet Mariams vader en hun zes kinderen achter. De vader hertrouwde, maar Mariams stiefmoeder vermengde geplet glas in het eten van de kinderen om ze te vergiftigen. Zelf was Mariam toen op bezoek bij een familielid, maar haar vijf broers en zussen overleden allemaal. Mariam was toen zeven. Daarom wou ze zelf zes kinderen, om het kapotgemaakte gezin waarin ze opgroeide opnieuw samen te stellen. Het werden er veel meer.

38 monden voeden, dat betekent op een normale dag: 25 kilogram bloem. Vis of vlees zijn een zeldzame luxe. Het enige wat Mariam voor haar kinderen wenst, is geluk. Zelf heeft ze dat nooit gekend.

REUTERS14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique castelein

  kom naar hier,somers zal wel plaats maken en genoeg geld geven,het is toch het zijne niet

 • GERARD DE PELECIJN

  Goed voor nog meer opwarming!

 • Peter Janssen

  @maggy Manderfeld: gij vindt het precies normaal, 44 kinderen kweken zonder enige mogelijkheid om ze te eten te geven??Door overbevolking gaat de planeet naar de haaien,er worden voorbehoedsmiddelen uitgedeeld en velen ontlopen de armoede door hier asiel aan te komen vragen.Afrika is zo al óverbevolkt en nog wel met hiv-babies maar mevrouw en de heren bleven lustig kweken?

 • Rudy Donkerwolcke

  Onmenselijk, hoeveel mannen hebben daar misbruik van gemaakt ? Onbegrijpelijk, geschokt!

 • maggy Manderfeld

  Hop en daar gaan we weer ,heeft deze vrouw u soms geld gevraagd ? Beoordeel niet opdat u niet zou beoordeeld worden !