Na 3 jaar gevangenschap laat Turkije journalisten vrij in Gülen-zaak

Een journalist poseert met een foto van de Turkse journalistt Ahmet Altan.
AFP Een journalist poseert met een foto van de Turkse journalistt Ahmet Altan.
Een Turkse rechtbank heeft de vrijlating bevolen van de journalisten Ahmet Altan en Nazli Ilicak in een nieuw proces over de Gülen-zaak. De rechtbank had de twee journalisten eerder veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor het helpen van Fethullah Gülen. Die wordt door Ankara beschuldigd van het organiseren van een poging tot staatsgreep in 2016. 

De rechtbank heeft volgens staatspersbureau Anadolu ook Altans broer Mehmet, eveneens journalist en gedaagde in dezelfde zaak, vrijgesproken van een vermeende link met het Gülen-netwerk vanwege gebrek aan duidelijk bewijs. Altan was eerder al vrijgelaten uit hechtenis.

De rechtbank veroordeelde Ahmet Altan tot een gevangenisstraf van 10,5 jaar en Ilicak tot acht jaar en negen maanden, maar oordeelde vervolgens dat ze konden worden vrijgelaten omdat ze al meer dan drie jaar achter de tralies hadden gezeten.

Het hooggerechtshof van Turkije had de levenslange straffen tegen de journalisten in juli al nietig verklaard en het dossier teruggestuurd voor een nieuw proces.

77.000 gevangenen 

De zaak kreeg veel kritiek van mensenrechtenorganisaties en westerse bondgenoten van Turkije. De regering van Erdogan heeft in totaal meer dan 77.000 mensen gevangen gezet in afwachting van een proces na de mislukte staatsgreep. Ongeveer 150.000 mensen uit de publieke en private sector en het leger zijn ontslagen of geschorst wegens vermeende banden met het netwerk van Gülen.

Fethullah Gülen
REUTERS Fethullah GülenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.