N-VA sluit samenwerking met Vlaams Belang in Gent uit

Anneleen Van Bossuyt en Elke Sleurs tijdens de nieuwjaarsreceptie in Gent begin dit jaar.
BELGA Anneleen Van Bossuyt en Elke Sleurs tijdens de nieuwjaarsreceptie in Gent begin dit jaar.
N-VA zal in Gent niet samenwerken met Vlaams Belang. Dat zegt lijsttrekker Anneleen van Bossuyt tijdens een kopstukkendebat, georganiseerd door de Universiteit Gent. Sp.a en Groen weigeren op hun beurt een samenwerking met PVDA uit te sluiten, al acht lijsttrekker Rudy Coddens de kans bijzonder klein. 

Als het rood-groene kartel zonder Daniël Termont zijn absolute meerderheid verliest, wordt de positie van lijsttrekker Mathias De Clercq (Open Vld) cruciaal. Die weigerde donderdagavond opnieuw om zijn favoriete coalitiepartner toe te lichten, maar is wel scherp voor het discours van N-VA, dat hij als "nationalistische prietpraat" omschrijft.

De Clercq haalde ook voorzichtig uit naar het mobiliteitsbeleid van zijn coalitiepartners en laakt als "kind van paars" de verlinksing van sp.a "onder druk van Groen en de PVDA". De kopman wil na 14 oktober onder eigen voorwaarden een coalitie vormen in Gent. Een belofte die hij donderdagavond maakte, is de vervijfvoudiging van het Gentse 'burgerbudget', waarbij door Gentenaars voorgestelde initiatieven bij de stad financiering krijgen. Het budget wordt zo opgetrokken tot 6,25 miljoen euro.

"Nieuwe bestuursstijl"

Rudy Coddens vindt dat Gent toe is aan een nieuwe bestuursstijl na de schandaalsfeer rond enkele dossiers. Hij belooft de gemeenteraad niet voor te zitten als hij burgemeester wordt. Dat moet voor een nieuwe dynamiek zorgen bij de maandelijkse zittingen. Coddens verzet zich wel uitdrukkelijk tegen de kritiek van PVDA op het Gentse woonbeleid en spreekt van "extreme oplossingen". De sp.a-lijsttrekker stelt als alternatief voor om het investeringsbudget voor sociale woningen te verdrievoudigen, naar zowat 90 miljoen euro.

Van Bossuyt wil bestuurders eerder "verleiden' tot optimale mobiliteitskeuzes in plaats van het 'verplichtende' circulatieplan van het huidige stadsbestuur. Ze legt ook de nadruk op pijnpunten zoals de moeilijke verbinding vanuit enkele Park&Ride-locaties naar het stadscentrum.

Waarin de meeste Gentse partijen elkaar wel vinden, is in een veroordeling van de controversiële 'crimigranten'-campagne die Vlaams Belang eerder deze week lanceerde. "Degoutant", klinkt het hardop bij Open Vld en sp.a.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Niet verstandig en verre van democratisch dat gedoe rond het cordon sanitair. Wanneer gaat die onzin nu eens ophouden en wie heeft het recht als kiezers beslist hebben hoe de kaarten liggen.

 • Gino Denil

  Natuurlijk niet. Stel je voor dat je de buit moet delen.

 • Tom Faes

  Alé vooruit de nva is tevreden in de oppositie.

 • Frank De Rycke

  En ze doen in alle stilte gewoon verder ...

 • Jan Van Rompaey

  Dan moeten we op NVA niet meer stemmen. Nooit meer.