Mysterieuze zwarte sarcofaag geopend: inhoud minder spectaculair dan gehoopt

EPA
De inhoud van de mysterieuze zwarte sarcofaag die archeologen twee weken geleden in Egypte gevonden hebben, blijkt minder spectaculair dan gehoopt. Stiekem werd namelijk gedacht dat de stoffelijke resten van Alexander de Grote erin zouden liggen. Maar na het openen van de stenen lijkkist troffen experts drie skeletten aan in roodbruin rioolwater, gepaard met een ondraaglijke stank.

Volgens een medewerker van het Egyptische ministerie van Cultuur gaat het om een familiegraf, meldt de BBC. "Helaas waren de mummies erin niet in beste staat en zijn alleen de botten bewaard gebleven." Experts denken dat de drie misschien soldaten geweest zijn in de tijd van het Oude Egypte. Verder onderzoek moet daar meer duidelijkheid over geven.

REUTERS

De lijkkist viel vooral op door z’n grootte: het was een zwart granieten blok van maar liefst 2,7 meter lang en 1,7 meter breed. Ze zat vijf meter diep verstopt onder de grond. Onderzoekers zeiden dat ze nooit eerder zo’n mastodont ontdekt hadden in de regio. 

REUTERS

Bovendien bleek dat de kist al sinds de oudheid -ruim 2.000 jaar dus- niet geopend geweest was. Dat viel af te leiden aan het laagje beton tussen het deksel en de bovenzijde van de sarcofaag.

EPA
REUTERS15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim CLAES

  dat rioolwater zijn de lijkvochten die er niet uit kunnen.

 • Frank De Witte

  Alsof die doden daar last van hebben dat hun graf open gedaan word. Mensen zijn toch bijgelovig tot en met.

 • Marc Spandel

  Hoe komt dat 'rioolwater' in die kist? Is het wel rioolwater? Overal rondom is de woestijngroen poederdroog en een zware granieten grafkist van 2000 jaar oud staat vol met een soort 'rioolwater'? Wat is de ware reden, zeker als er later nog een betonnen plaat boven geplaatst werd? Wie weet welke ziekte hier nu terug blootgelegd werd.

 • Marnix Malone

  Het eigenlijke mysterie is de sarcofaag zelf. Zwart graniet is heel hard en moeilijk met de hand te bewerken. Kijk eens naar de perfectie die men in die tijd kon verkrijgen, zonder machines of diamantboren. Bizar toch!

 • Arno Van Cauteren

  Marlies Schoefs, als je het verleden en de doden met rust laat zal je er ook niets over te weten komen en niets bijleren. Archeologische onderzoek is noodzakelijk om te begrijpen waar we vandaan komen en hoe de mensen toen leefden.