Mysterieuze "ping" in Noordelijke IJszee houdt Canadezen in de ban

Een baardrob op de wakvlakte in de Straat van Fury en Hecla.
Thinkstock Een baardrob op de wakvlakte in de Straat van Fury en Hecla.
Een vreemd geluid verjaagt wilde dieren in het Canadese noordpoolgebied. Dat beweren eskimojagers althans. Het leger van Canada is een onderzoek gestart naar het mysterie, waarvan de sleutel in de Straat van Fury en Hecla zou liggen.

Walvissen, robben en zelfs rendieren. Normaliter stikt het ervan in Canada's noordelijkste provincie Nunavut, maar sinds afgelopen zomer zijn de dieren verdwenen, zeggen jagers uit het piepkleine dorpje Igloolik. De oorzaak is volgens hen een mysterieus geluid. Sommigen spreken van een 'ping', anderen van een 'piep' of 'brom'. Het zou van de zeebodem komen en dieren verjagen in de wijde omgeving van de Straat van Fury en Hecla, een wakvlakte te midden van pakijs.

Jachtgebied

"De doorgang is een migratieroute voor Groenlandse walvissen en baard- en ringelrobben. Doordat het water nooit volledig bevriest, komen de zoogdieren in groten getale overwinteren. Er is altijd voldoende voedsel. Dit maakt de wakvlakte zowel 's zomers als 's winters tot een van de belangrijkste jachtgebieden, maar nu is er geen land- of zeedier te bespeuren", verklaarde plaatselijke politicus George Qulaut tegenover de Canadese omroep CBC. Die zegt het geluid zelf nog niet gehoord te hebben en evenmin iemand te hebben gesproken die het wel hoorde.

Op verzoek van de ongeruste bevolking is het Canadese leger een onderzoek begonnen. Het overvliegt het gebied met vliegtuigen voorzien van speciale meetapparatuur in de hoop het mysterieuze geluid op te vangen. Watersporters die met een privéjacht door de Straat voeren, zouden over de boordradio hebben gemeld dat ze het mysterieuze geluid door de romp van hun vaartuig konden horen.

De vlakte is een van de belangrijkste jachtgebieden, maar nu is er geen land- of zeedier te bespeuren

George Qulaut

Theorieën

De locals hebben verschillende theorieën over de oorzaak van het mysterie. Sommigen verdenken Greenpeace ervan sonarbakens in de Straat te hebben laten zakken om de zoogdieren te behoeden voor de slacht. Anderen menen dat mijnbouwbedrijf Baffinland met sonarapparatuur onderzoekt waar ijzererts in de bodem zit, maar het bedrijf spreekt dat tegen.

Zit Greenpeace achter het geluid? Of weet het mijnbouwbedrijf Baffinland meer?