Mysterieuze longziekte eist tweede dode in China

Een Chinese vrouw loopt met mondbescherming tegen mogelijke besmetting bij de gesloten vismarkt van Wuhan, waarschijnlijk de bron van het mysterieuze longvirus.
AFP Een Chinese vrouw loopt met mondbescherming tegen mogelijke besmetting bij de gesloten vismarkt van Wuhan, waarschijnlijk de bron van het mysterieuze longvirus.
In China heeft een mysterieuze longziekte een tweede dode geëist. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om een 69-jarige man die woensdag overleed in de Centraal-Chinese stad Wuhan, aldus de lokale gezondheidscommissie. Ook in Thailand is een tweede geval ontdekt van de ziekte.

Enkele dagen geleden meldden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Chinese overheid dat de onbekende ziekte mogelijk veroorzaakt is door een nieuwe variant van het coronavirus. Het coronavirus kan zowel mensen als dieren besmetten. De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals SARS en MERS.

Vorige week overleed een 61-jarige man in Wuhan aan de aandoening. Zeker 50 mensen zijn ziek geworden. Het gros daarvan is waarschijnlijk besmet geraakt op een lokale vismarkt. Die is inmiddels gesloten en gedesinfecteerd.

Ziekenhuizen in Hongkong meldden kort daarna zeker 21 patiënten te hebben opgenomen met ziekteverschijnselen als koorts, infecties van de luchtwegen en symptomen van longontsteking. Allen zouden onlangs de stad Wuhan hebben bezocht.

De vismarkt wordt gedesinfecteerd.
AFP De vismarkt wordt gedesinfecteerd.

Thailand en Japan

In Thailand is een tweede geval ontdekt van de mysterieuze longziekte die eerst in China is opgedoken. Een 74-jarige reizigster uit China is op 13 januari na aankomst in Bangkok vanuit de Chinese stad Wuhan gehospitaliseerd. Haar toestand is ondertussen verbeterd.

Een andere Chinese patiënte is in een ziekenhuis in Bangkok ook aan het herstellen. Bij haar is de mysterieuze aandoening op 8 januari vastgesteld. De Thaise autoriteiten zeggen dat er geen reden tot paniek is omdat de ziekte zich niet in het land verspreidt

In Wuhan zijn 763 mensen die in contact zijn geweest met patiënten onder observatie gesteld. Daarvan zijn er 644 weer thuis, 119 mensen worden nog onderzocht.

Na het uitbreken van de onbekende longziekte, ontstond bij veel mensen de vrees dat de patiënten besmet waren met SARS. Die virusziekte brak eind 2002 uit en wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste epidemieën van onze tijd. Wereldwijd raakten meer dan 8.000 mensen in 30 landen en op zes continenten besmet. In mei 2004 verklaarde de WHO de SARS-uitbraak in China weer onder controle. 

Politie met mondkapjes bij de gesloten vismarkt in Wuhan.
AFP Politie met mondkapjes bij de gesloten vismarkt in Wuhan.