Mysterieus signaal uit atmosfeer komt gewoon uit microgolfoven

THINKSTOCK
Jarenlang stonden Australische wetenschappers voor een raadsel, maar dat lijkt nu eindelijk opgelost. Een signaal, dat ze sinds 1998 sporadisch opvingen, blijkt niet afkomstig van blikseminslagen, maar van de microgolfoven die in het Parkes-observatorium gebruikt wordt.

De signalen, ook wel 'perytonen' genoemd, werd voor het eerst opgevangen in 1998. Ze waren "behoorlijk lokaal, ongeveer binnen een straal van 5 kilometer van de telescoop", legt Simon Johnston, hoofd van het Australische wetenschapsagentschap, uit aan The Guardian.

Wetenschappers dachten eerst dat het signaal, dat maar een of twee keer per jaar geregistreerd werd, uit de atmosfeer kwam, mogelijk veroorzaakt werd door blikseminslagen.

Draaiende microgolfoven

Op 1 januari werd nieuwe apparatuur geïnstalleerd, die sterke signalen op 2,4 GHz registreerde: typisch voor een microgolfoven.

De eerste tests met de microgolfoven van het observatorium leverden echter niets op: er werden geen perytonen geregistreerd. Tot men de deur opendeed terwijl de microgolfoven nog aan het draaien was. "Als je de oven op verwarmen zet en de deur opentrekt om een kijkje te nemen, genereert de microgolfoven storing", zegt Johnston. De signalen werden bovendien enkel opgevangen wanneer de telescoop in de richting van de microgolfoven stond, een extra hindernis om het mysterie op te lossen.

De wetenschappers goten hun bevindingen alvast in een wetenschappelijke paper.

Vanaf volgend jaar wordt een nieuwe telescoop in gebruik genomen, "op de stilste plek ter wereld om aan astronomie te doen"

Frustratie

Voor astronomen zorgen storingen, gecreëerd door de mens, wel vaker voor frustratie. Volgens Johnston is de microgolfoven maar een van de vele dingen waarmee de astronomen van de Parkes-radiotelescoop - bekend van het opvangen van de eerste radiosignalen van de maanlanding - de voorbije decennia kregen af te rekenen. Denk maar aan FM Radio, digitale televisies, mobiele telefoons en draadloos internet.

De onderzoekers van het observatorium verheugen zich daarom des te meer dat er vanaf volgend jaar een nieuwe telescoop in gebruik genomen wordt, "op de stilste plek ter wereld om aan astronomie te doen". "Er is geen mobiel netwerk, geen radiostation, geen wifi, ... Ongerept en stil. Daar kunnen we dingen in het universum ontdekken, die we in Parkes niet kunnen zien", aldus Johnston.

Het was de Parkes-telescoop die het eerste radiosignaal van de maanlanding opving.
PHOTO_NEWS Het was de Parkes-telescoop die het eerste radiosignaal van de maanlanding opving.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels