Mysterieus omgekomen aanklager had aanhoudingsbevel tegen Argentijnse presidente in huis

De Argentijnse presidente Cristina Kirchner
AFP De Argentijnse presidente Cristina Kirchner
Alberto Nisman, de Argentijnse openbaar aanklager wiens mysterieuze dood het land al enkele weken in de greep houdt, had een kladversie opgesteld voor een aanhoudingsbevel tegen presidente Cristina Kirchner. De ontdekking zet het Zuid-Amerikaanse land in rep en roer.

In het aanhoudingsbevel werd Kirchner ervan beschuldigd geprobeerd te hebben om Iraanse ambtenaren af te schermen van de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994. Bij die aanslag, de zwaarste ooit in Argentinië, kwamen 85 mensen om het leven.

In het 26 pagina's tellende document, dat gevonden werd bij het huisvuil in Nismans appartement, werd ook de aanhouding gevraagd van de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman. Zowel Kirchner als Timerman hebben verschillende keren de beschuldiging van Nisman ontkend dat ze geprobeerd hebben een geheime deal met Iran te sluiten, om het internationaal aanhoudingsbevel voor de Iraanse ambtenaren op te heffen in ruil voor lucratieve oliedeals.

Het presidentiële schandaal houdt Argentinië al weken in de ban en heeft het vertrouwen in de presidente geen goed gedaan.

De onder raadselachtige omstandigheden overleden Argentijnse aanklager Alberto Nisman overwoog een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de president van het land, Cristina Fernandez de Kirchner.
EPA De onder raadselachtige omstandigheden overleden Argentijnse aanklager Alberto Nisman overwoog een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de president van het land, Cristina Fernandez de Kirchner.
REUTERS
AFP
REUTERS

Spanningen

Deze nieuwe onthulling toont de spanningen aan tussen Nisman en de regering, voor hij op 18 januari in zijn appartement werd gevonden met een schotwond in zijn hoofd. De dag erop zou hij het Argentijnse parlement uitleg komen geven over zijn beschuldigingen aan Kirchner. Terwijl Kirchner en de regering eerst nog bij hoog en bij laag beweerden dat het om een zelfmoord ging, twijfelen velen daar aan. Zo zijn er bijvoorbeeld geen kruitsporen gevonden op Nismans handen, hoewel het geweer naast hem lag toen hij werd gevonden. Het officiële onderzoek loopt nog altijd.

Later kwam de presidente ook zelf terug op de doodsoorzaak en veranderde ze van standpunt. Volgens haar werd Nisman gemanipuleerd door "externe krachten" om haar te ondermijnen en werd hij door hen vermoord. Het verhaal werd nog mysterieuzer toen Kirchner op 26 januari aankondigde dat ze de Argentijnse staatsveiligheidsdiensten ophief en zou vervangen door een nieuw agentschap.

"Ongeziene crisis"

Het is onduidelijk of Nisman het aanhoudingsbevel bij leven ook officieel geschreven zou hebben. "De aandhoudingsbevelen zouden een ongeziene crisis uitgelokt hebben in Argentinië", zegt politiek analist Sergio Berensztein alvast aan de New York Times.

Kirchner, nu op bezoek in China, tweette over de sterkere banden tussen Peking en Buenos Aires, maar gaf nog geen commentaar op het nieuws over het aanhoudingsbevel. Eerder al hebben zij en Timerman verwezen naar uitspraken van Interpols vroegere directeur. Die had gezegd dat de Argentijnse regering niet heeft gelobbyd om de aanhoudingsbevelen tegen de Iraniërs op te heffen.

Zondag had de krant Clarin al een artikel geschreven over de kladversie van Nisman. Toen ontkende de hoofdonderzoeker, Viviana Fein, het nieuws nog. Voor de ogen van journalisten versnipperde Kirchners kabinetschef Jorge Capitanich het artikel. Een "gevaarlijke en antidemocratische daad van intimidatie tegenover de pers", aldus de krant, die ook verwijst naar de periode van de militaire dictatuur in het land voor 1983.

EPA